null Beeld

Dokter Rutger: “Ben je bang dat je hetzelfde krijgt als je moeder?”

Vandaag op het spreekuur van dokter Rutger Verhoeff: Jannie Boden. Ze maakt zich zorgen om de uitslag van het Bevolkingsonderzoek.

Chanan Foppen

Knieën gebogen, benen uit elkaar en handen onder haar onderrug. Jannie Boden doet precies wat ik haar heb gevraagd. “Ik kan me wel iets beters voorstellen in de ochtend. Het lijkt wel yoga, maar dan net iets anders”, zegt ze. “Dertig worden vond ik al zo’n ding, en dan word ik nu ook nog om de vijf jaar opgeroepen voor een apk.”

Mevrouw Boden, of Jannie zoals ik haar mag noemen, is al- tijd opgewekt en recht voor zijn raap. Meestal begint ze haar verhaal met: “Het zal wel niets zijn, maar ik wil toch jouw mening...” Deze keer niet. Deze keer is ze stil en schuift ze een formulier mijn kant op. Verrast door haar houding zeg ik ook niets en lees wat op het formulier staat: Bevolkingsonderzoek. Ineens herinner ik me haar moeder. Zij overleed aan de gevolgen van baarmoeder- halskanker. De veertig had ze net niet gehaald. Gezien Jannies verdriet hierover, twijfel ik of ik dit gevoelige onderwerp ter sprake zal brengen. Mijn intuïtie geeft de doorslag. “Ben je bang dat je hetzelfde krijgt als je moeder?”

Blij dat ik erover begin en zichtbaar geëmotioneerd vertelt ze dat dit onderzoek dubbele gevoelens bij haar losmaakt. Verdriet, angst en geruststelling. Verdriet om haar moeder, angst dat ze het eventueel ook gaat krijgen en geruststelling dat dit onderzoek bestaat.

In de meeste gevallen staat de patiënt na tien minuten alweer buiten. Deze keer besluit ik uit te lopen. Ik vertel haar uitgebreid wat ik ga doen en wat ik van haar verwacht. Aan het einde van mijn uitleg zie ik weer iets van de ‘oude’ Jannie. Ze oogt meer ontspannen en vertelt me dat ze er klaar voor is, maar dat ze zich liever via een bloedonderzoek zou willen laten testen dan op de gebruikelijke manier. “Jullie mannen hebben het maar makkelijk.” Mijn verhaal over het prostaatonderzoek bij mannen wuift ze weg. Twee weken later kan ik haar gelukkig vertellen dat ze pas over vijf jaar op herhaling mag.

Dokter Rutger is ook te zien op Libelle TV:

null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek ‘Wat denkt u, dokter?’ is online verkrijgbaar, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rap, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: Bente Hilkens (portret Rutger)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden