null Beeld

Dokter Rutger: “Gelukkig was ze langsgekomen, gelukkig had ik haar doorgestuurd”

Vandaag op het spreekuur van dokter Rutger Verhoeff: mevrouw Zwagers heeft vaak last van draaiduizeligheid. Volgens haar man is het dit keer erger dan andere draaiduizeligheidaanvallen. Rutger neemt het zekere voor het onzekere.

Online redactie Libelle

"Stijldansen, daar zijn we goed in." Mevrouw Zwagers (78) kijkt haar man aan, die instemmend knikt. "Hij kan me nog alle kanten opgooien", vervolgt ze. "Net als vroeger. Dan werd ik net zo duizelig als dat ik nu ben." Ze kwam aan de hand van haar man binnen en grapte dat ze niet dronken was, maar zich wel zo voelde. Elk jaar had ze minstens één keer last van draaiduizeligheid. Alsof ze in een achtbaan zat, in combinatie met misselijkheid en overgeven. Vaak drie dagen lang. "Maar dansen kan ik op dit moment echt niet." Als ik haar vraag of dit hetzelfde voelt als die andere aanvallen van draaiduizeligheid, antwoordt zij bevestigend, maar volgens haar man is het dit keer veel erger. "Als het aan haar had gelegen, was ze niet gekomen", zegt hij.

Ik test haar gevoel, laat haar in mijn vingers knijpen, de tong uitsteken, beide wijsvingers op het puntje van haar neus leggen en ik wek haar reflexen op. Allemaal een voldoende, behalve als ze zelfstandig moet staan en als een koorddanser over een lijn moet lopen. Daar heeft ze hulp bij nodig. En daar ben ik wel bezorgd over. Net zoals ik gealarmeerd zou zijn als ze dubbel had gezien, problemen zou hebben met slikken, als ze onsamenhangende en ongecoördineerde bewegingen zou maken en als ze problemen zou hebben met praten.

"Niets aan de hand, toch?", vraagt ze opgelucht als ze weer gaat zitten. Maar omdat ik de heftigheid van de aanval niet helemaal kan plaatsen, bel ik de neuroloog, die zegt dat ik mevrouw Zwagers door mag sturen. Even later geef ik mevrouw Zwagers een verwijsbrief voor de neuroloog. Ze mogen meteen komen en ik zie dat meneer Zwagers opgelucht is. Eerlijk gezegd ben ik dat ook. De volgende dag krijg ik het verslag van de neuroloog: mevrouw Zwagers had op de dag dat ze bij me kwam een hersenbloeding. Gelukkig was ze langsgekomen, gelukkig had ik haar doorgestuurd. Better safe than sorry, zoals de Engelsen zo mooi zeggen.

Bekijk ook deze video waarin dokter Rutger alles uitlegt over een hoge bloeddruk:

LEES OOK:

null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek ‘Wat denkt u, dokter?’ is online verkrijgbaar, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rap, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.


Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: Bente Hilkens (portret Rutger)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden