null Beeld

Dokter Rutger: “Ik betwijfel of hij echt zo slecht hoort of dat hij het wel prima vindt zo”

Vandaag op het spreekuur van dokter Rutger Verhoeff: Meneer Van de Weert is op leeftijd en brengt veel tijd door in zijn stoel door zijn gezondheidsproblemen. Dokter Rutger gaat daarom vandaag bij hem langs voor zijn jaarlijkse suiker controle.

Online redactie Libelle

“Dag dokter. De patiënt zit daar”, wijst mevrouw Van de Weert (70) naar haar man. Meneer Van de Weert (74) zit in zijn vertrouwde stoel bij het raam, tegenover hem staat een televisie. Hij heeft me weleens uitgelegd waarom dit zijn ideale plek is: zo kan hij naar buiten kijken als er niets op tv is, en andersom. Hij zit er dan ook bijna de hele dag. Doordat zijn onderbenen zijn geamputeerd en hij door hartfalen weinig meer aankan, doet hij weinig meer. Zijn vrouw kleedt hem daarom aan en weer uit, maakt eten voor hem en brengt hem naar de wc. En als ik hen een bezoekje breng, dan is dat altijd voor hem.

Deze keer ben ik er voor de jaarlijkse controle van de suiker. Mevrouw Van de Weert neemt plaats in de stoel naast hem. “Hoe zijn de bloedsuikerwaarden?” vraagt ze. Haar man blijft naar de tv staren, waarvan ik het geluid heb uitgezet. “Uw waarden waren goed”, richt ik me tot hem. “U moet echt harder praten, dokter. Anders hoort hij u niet. Hoor je dat, Jan? Het bloedonderzoek was goed”, zegt ze met verheven stem. Meneer Van de Weert wendt zich tot mij en knikt.

Ondanks het advies van zijn vrouw betwijfel ik of hij zo slecht hoort of dat hij het wel prima vindt dat zijn vrouw alles voor hem doet. De televisie staat nooit hard en als ik hem met normaal stemvolume begroet, kijkt hij altijd om vanuit zijn stoel.

Ook tijdens het verdere lichamelijk onderzoek helpt mevrouw Van de Weert haar man. “Het is allemaal in orde”, vat ik mijn onderzoek samen. “Hoor je dat? Het is allemaal goed”, herhaalt ze mijn woorden. Meneer Van de Weert kijkt van de televisie naar zijn vrouw. “Wat zeg je?”

“Het is allemaal goed!”

“Da’s twee keer”, glimlacht hij, terwijl hij me aankijkt.

Bekijk ook deze video waar Dokter Rutger uitlegt wat je tegen een schimmelnagel kan doen:

LEES OOK:

null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek ‘Wat denkt u, dokter?’ is online verkrijgbaar, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rap, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.


Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: Bente Hilkens (portret Rutger)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden