null Beeld

Dokter Rutger: “Twee pijnlijke schouders en heupen. Dan kunt u spierreuma hebben”

Vandaag op het spreekuur van dokter Rutger Verhoeff: mevrouw Wielaerts klaagt eerst over één pijnlijke schouder, en uiteindelijk over 2 pijnlijke schouders én heupen. Met een wijzigend klachtenpatroon denkt dokter Rutger aan spierreuma. Als hij bloed wil prikken verwart mevrouw Wielaerts doktker Rutger nog meer.

Online redactie Libelle

De tweede schuifdeur gaat achter mij dicht en ik kijk naar de receptie. “Kamer 201, mevrouw Wielaerts?” “Eén trap omhoog. Rechtsom. Achter in de gang”, antwoordt de vrouw achter de balie. Ik kom vaak in het verzorgingshuis, maar mevrouw Wielaerts (89) heb ik nog niet eerder gezien. Pijnlijke rechterschouder. Wil graag een injectie. Dat heeft vroeger goed geholpen, lees ik op mijn visitebriefje. “Dag mevrouw Wielaerts!” Mevrouw Wielaerts ligt in bed. Alleen haar hoofd steekt boven de lakens uit.

Verrast kijkt ze me aan. “Bent u een nieuwe dokter?” “Wegens vakantie de waarneemdokter”, leg ik haar uit. “Nou, u bent een jonge dokter”, glimlacht ze. Ik help haar omhoog zodat we allebei op de rand van het bed zitten. Zij in haar nachtjapon. Ik in mijn dagelijkse kleding. “Wat gaat u doen?” “Ik ga uw rechterschouder onderzoeken”, antwoord ik en pak haar schouder met mijn rechterhand. Zachtjes druk ik ertegenaan, waarop mevrouw Wielaerts een gil geeft en met een kleine sprong op mijn schoot belandt. “Doet het zo veel pijn?”, vraag ik. “Dat is lang geleden, dat ik bij een jongeman op schoot zat!” Voorzichtig til ik haar van me af.

“Mijn linkerschouder is trouwens ook pijnlijk”, vervolgt ze. Zittend aan haar linkerzijde doe ik precies hetzelfde en ook deze keer belandt mevrouw Wielaerts op mijn schoot. Enigszins verward door het gewijzigde klachtenpatroon vraag ik haar of ze ook pijn in haar heupen heeft. “Ja. Dat ook. Moet u dat dan ook onderzoeken?” “Twee pijnlijke schouders en heupen. Dan kunt u ook polymyalgia rheumatica hebben. Oftewel spierreuma. Een injectie laat ik nu achterwege. Ik wil eerst bloed prikken.” “Komt u wel terug?” Als ik de verzorgster van mevrouw Wielaerts mijn beleid overdraag, kijkt ze me verbaasd aan. “Twee pijnlijke schouders? Nee hoor. Ze had last van één pijnlijke schouder. Dat vertelde ze mij een uur geleden nog.” In de auto terug naar de praktijk blijft het spoken in mijn hoofd. Ben ik nou in de maling genomen?

Bekijk ook deze video van dokter Rutger waarin hij vertelt over magnesiumtekort:

LEES OOK:

null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek ‘Wat denkt u, dokter?’ is online verkrijgbaar, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rap, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.


Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: Bente Hilkens (portret Rutger)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden