null Beeld

Dokter Rutger verliest zijn haar

Deze week is Dokter Rutger blij dat hij 'vrijwillig' zijn haar verliest..

online redactie Libelle Daily

Ik kijk om me heen. Posters van vrouwen met weelderige bossen haren. Blij en ondeugend kijken ze me aan. Dan ineens een zoemend geluid achter me en een vrouwenstem die me toespreekt.

‘Even recht zitten.’

Ik krijg jeuk op mijn rug. Kennelijk zit het doek niet goed. Ik spiek stiekem over mijn rechterschouder en zie mijn haren naar de grond dwarrelen. Het lijkt wel herfst op mijn hoofd.

‘Wil je het echt helemaal kort?’

‘Ja, ik wil het voor één keer proberen. Gelukkig is het wel vrijwillig.’

Het gezoem stopt.

‘Hoe bedoel je?’

‘Voldoende mensen die dat niet kunnen kiezen.’

Verveeld kijkt ze me aan.

‘Tja, niets aan te doen.’ En ze draait haar hoofd weer naar mijn voor de helft geschoren hoofd.

Ik zet me met één subtiele voetbeweging af en draai naar haar gezicht toe.

Ze schrikt en zet een stap achteruit.

‘Nou, daar vergis je je dus in. Net als veel van mijn collega’s. Er is namelijk wel wat aan te doen.’

‘Oh, wat dan?’

‘Als je het mannelijk patroon van haarverlies hebt, kun je daar pillen voor innemen, finasteride en dutasteride. En het liefst zo snel mogelijk zodat je je prachtige bos nog kan redden.’

‘Is het zo erg om kaal te worden dan?’

‘Nou, ik heb meerdere mannen én vrouwen op mijn spreekuur gehad die daardoor tegen een depressie aanzaten. En die niet zoveel geld hadden als bekende mensen als Arie Boomsma, Gerard Joling, Wesley Sneijder, Enrique Iglesias, Matthew McConaughey... Een mooie kop met haar wordt in onze maatschappij toch nog geassocieerd met kracht. Denk maar aan het verhaal van Simson die zijn kracht zou verliezen als zijn haar werd afgeschoren.’

Vertwijfeld kijkt ze naar de grond met mijn haar.

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen; om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden