null Beeld

Dokter Rutger: “Ze droeg elke dag maandverband, maar dat was niet meer afdoende”

Vandaag op het spreekuur van dokter Rutger Verhoeff: mevrouw Anwar (50 jaar) heeft last van incontinentie. Eerst was het nog niet erg hinderlijk, maar toen het verergerde en het haar dagelijkse bezigheden verstoorde, was het tijd om een bezoek te brengen aan de huisarts.

Online redactie Libelle

“Ik was bijna van mijn geloof afgestapt.” Mevrouw Anwar beantwoordt mijn vraag waarom ze nu pas naar me toegekomen is. Haar klacht had ze immers al jaren. Maar nu kreeg ze er ook al last van tijdens het bidden. “Maar waarom zo lang gewacht?” “Nou ja, ik schaam me er wel behoorlijk voor. En u bent een man...” Mevrouw Anwar heeft last van incontinentie. Eerst alleen tijdens het hoesten, nu zelfs al bij het bidden in de moskee. Het begon toen ze zwanger was van haar 3e kind. Eerst waren het een paar druppels, nu zelfs een hele plas. Ze droeg elke dag maandverband, maar dat was niet meer afdoende. Ze had het idee dat andere mensen het nu ook konden ruiken, waardoor de gang naar de moskee steeds moeilijker werd. Ik vertel haar dat ik het fijn vind dat ze toch gekomen is en dat heel veel vrouwen hier last van hebben.

“Daar gaan we dan maar.” Mevrouw Anwar kleedt zich uit en gaat met haar benen mijn kant uit op de onderzoeksbank liggen. Aan haar buik voel ik geen afwijkingen. Maar als ik haar tijdens inwendig onderzoek vraag of ze de bekkenbodemspieren kan aanspannen, spant ze in plaats daarvan haar buik- en bilspieren aan. “U moet doen alsof u een plas ophoudt”, leg ik haar uit. “Ja. Dat lukt dus niet.”

Als mevrouw Anwar aangekleed weer voor me zit, vertel ik haar dat ze een lichte blaasverzakking heeft en dat dit op 3 manieren te behandelen is. Ik raad haar de 1e aan: oefeningen bij de fysiotherapeut. De andere opties zijn een vaginale ring en een operatie, maar zover is het nog niet. Ook raad ik haar aan iets af te vallen. Duidelijk een paar kilo lichter zit ze een paar weken later met een glimlach voor me. “Minder en gezonder eten én de oefeningen hebben goed geholpen. Ik doe de bekkenbodemspieroefeningen gewoon tijdens het gebed.”

LEES OOK:

Bekijk ook deze video waarin dokter Rutger uitlegt wat incontinentie is en wat je er tegen kunt doen.

null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek ‘Wat denkt u, dokter?’ is online verkrijgbaar, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rap, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: Bente Hilkens (portret Rutger)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden