null Beeld

Doodenge ex

redactie


Tony & Susan door Austin Wright

Waar het over gaat: Susans ex-man (al twintig jaar uit beeld) schrijft een boek en vraagt haar als eerste het manuscript te lezen.

De eerste zin: Dit grijpt terug op de brief die Susan Morrows eerste man Edward haar afgelopen september stuurde.

Waardering: 10-

Op de voorkant van het boek staan louter jubelkreten: ‘Griezelig, verhelderend, wonderschoon, indringend, ijzingwekkend, prachtig, onthutsend’. Normaal gesproken raak ik geïrriteerd van zulk soort superlatieven, nu moet ik toegeven dat al deze loftuitingen kloppen. Deze roman zou wel eens in mijn persoonlijke boeken top drie van 2010 kunnen belanden.

Verhaal in verhaal

Twee verhalen lopen door elkaar. Verhaal 1 is Susan die na twintig jaar radiostilte een manuscript van haar ex ontvangt. Wil zij het lezen? Verhaal 2 is dat boek: Nachtdieren heet het. Nachtdieren gaat over een man die op de snelweg tot stoppen wordt gedwongen, waarna de overvallers zijn vrouw en dochter meenemen. Het is zo’n ongelooflijk eng en spannend verhaal dat het zweet me uitbrak. Susan, die het verhaal leest, is er ook ondersteboven van. Is dit misschien de donkere kant van haar ex? Susan lijkt een heerlijk leven te hebben, maar allengs blijkt dat de twee verhalen meer met elkaar te maken hebben dan ik dacht.

Manipulatie

Austin Wright beschrijft zeer goed het psychologische spel dat mensen met elkaar spelen: de moordenaar met zijn slachtoffer, de politieagent met de moordenaar, het slachtoffer met de politieagent. Maar ook: de echtgenoot met zijn echtgenote. Zijn we niet allemaal constant bezig met het manipuleren van de ander om onze zin te krijgen? Wright heeft de twee verhalen briljant in elkaar gedraaid. Behalve dat het een superieure thriller is, roept het ook grote vragen op waar ik nog lang op nasudderde. Tony & Susan knevelt je en sleurt je mee, of je wilt of niet. Ik maak een diepe buiging en geef een 10-.

Wilt u meer weten over Marleen Janssen? Neem dan een kijkje op haar website. Marleen twittert ook, volg haar!

Winnen!

Libelle geeft 10 x Tony & Susan weg! Deze winactie is helaas verlopen. Voor meer leuke winacties gaat u naar www.libelle.nl/winnen


.

Tony & Susan – Austin Wright, Uitgeverij Arbeiderspers

ISBN: 9789029573801, Prijs: € 19,95

Verschenen: september 2010

null Beeld

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden