null Beeld

Door déze vragen te stellen geef je een gesprek meer diepgang

Een gesprek voeren gaat niet voor iedereen helemaal vanzelf. Voor sommigen is het hard werken om fijn met iemand te kletsen én het gesprek op gang te houden. Merk je dat jij het soms lastig vindt om een gesprek diepgang te geven? Met deze vragen wordt ieder gesprek beter.

Anne-Flore Muller

Goede vragen stellen begint met goed luisteren.

Experiment

Vragen stellen is belangrijk en kan de band met de mensen om je heen versterken. Ook maakt het je slimmer en kunnen mensen je sneller aardig vinden wanneer je geregeld een goede vraag aan ze stelt. Dit wijst onderzoek van studenten aan Harvard University nog maar eens uit. Voor hun experiment verdeelden ze participanten in 2 groepen, waarvan de ene groep veel vragen stelde en de andere niet. En wat bleek? De deelnemers die veel vroegen werden niet alleen aardiger gevonden, maar wisten ook veel meer over hun gesprekspartners. En er kwamen zelfs dates uit het experiment voort.

Vragen stellen

Maar wat ís nou een goede vraag om een fijn gesprek met diepgang gaande te houden? Het zit hem in 4 verschillende soorten vragen, die je als volgt kunt opbouwen:

  1. Introductie vraag: hierin stel jij je voor en vraag je als ijsbreker hoe het met iemand gaat bijvoorbeeld
  2. Spiegel vragen: je antwoordt op de vraag, en stelt een wedervraag
  3. Full-switch vragen: vervolgens kun je het gesprek 't best over een compleet andere boeg gooien, door het onderwerp te veranderen met een andere vraag
  4. Verdiepingsvragen: en tot slot kun je op dat onderwerp voortborduren door meer de diepte in te gaan en om meer informatie te vragen.

Bij die laatste vraag laat je aan je gesprekspartner zien dat je écht luistert, dat je geïnteresseerd in hem of haar bent en dus meer wilt weten.

Tips

Tot slot is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat het stellen van open vragen belangrijk is. Dit houdt het gesprek leuk en gevarieerd, en voorkomt dat het gesprek al na 2 zinnen stilvalt. En vergeet ook niet op je houding te letten, vooral wanneer het een gesprek betreft met iemand die je net leert kennen. Een open houding (dus niet me je armen over elkaar), maakt je tot een aantrekkelijke en sympathieke gesprekspartner.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women's Health. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden