null Beeld

“Doordat ik ziek werd, kwam het aan het licht”

Toen Anita van den Berk (56) vorig jaar borstkanker kreeg, bleek dat erfelijk te zijn. Haar BRCA2-mutatie heeft ze helaas doorgegeven aan haar dochter Anouk (25). “Ik heb het daar erg moeilijk mee.”

erfelijke kanker

Deborah Ligtenberg

Anita: “Het begon vorig jaar met een knobbel in mijn oksel. Ik was geschokt dat het om borstkanker bleek te gaan. Eén op de zeven vrouwen krijgt het, maar je denkt toch dat het jou niet overkomt. Het soort borstkanker – triple negatief – en de twee tumoren in één borst waren aanleiding om DNA-onderzoek te laten doen. Omdat borstkanker en eierstokkanker niet vaak voorkomen in mijn grote familie, achtte ik de kans op een gen-mutatie niet groot. Toen ik hoorde dat ik toch een BRCA2-mutatie had, dacht ik meteen aan mijn dochters Iris en Anouk. Wat als zij het ook hebben? Die gedachte vond ik verschrikkelijk. Dat ik mijn borsten, eileiders en eierstokken moest laten weghalen om erger te voorkomen, was tot daaraan toe. Dat mijn meiden daar misschien ook doorheen moesten, vond ik onverdraaglijk.”

Omdenken

“Het moeilijke aan een erfelijke vorm van kanker is dat je niet alleen zelf ziek bent, het gaat verder. Het is een soort olievlek waarvan je niet weet waar hij stopt. Familieleden zullen altijd moeten nadenken over wat zij ermee willen. Iris en Anouk lieten zich ook testen. De uitslag kwam telefonisch. Iris werd eerst gebeld. Ze appte meteen dat het goed was. Anouk was bij ons en verdween naar boven om haar uitslag te horen. Toen ze na tien minuten nog niet beneden was, wist ik al hoe laat het was. Als moeder wil je je kinderen beschermen. Dat ik dat nu niet kan, dat haar een stukje zorgeloosheid is afgenomen, vind ik heel erg. Inmiddels heb ik leren omdenken. Het lot heeft ons getroffen zonder dat we het wisten. Doordat ik ziek werd, kwam het aan het licht. Als dat niet was gebeurd, had Anouk misschien wel op haar vijfendertigste kanker gekregen, je moet er niet aan denken. Ik heb een intensieve behandeling achter de rug tegen een agressieve kanker. Dat dit haar kan worden bespaard, is voor mij toch een troost.”

null Beeld

Kop in het zand

Anouk: “Ik schrok toen mijn moeder vertelde dat het erfelijk is. Dat zij borstkanker had, was al erg genoeg. Nu werd het opeens een familieding. Ze moest heftige behandelingen doorstaan, haar haar viel uit.

Ik twijfelde geen moment of ik me zou laten testen. Je kunt je kop wel in het zand steken, maar daar schiet je niks mee op. Zestig tot tachtig procent kans op borstkanker, dat is nogal wat. Ik wilde weten wat me te wachten stond. Voor Iris ben ik blij dat zij niet erfelijk belast is. Voor haar is het dubbel. Ze is opgelucht voor haarzelf, maar ook verdrietig omdat ik niet hetzelfde goede nieuws kreeg. Mijn moeder voelt zich schuldig. Dat vind ik absoluut niet terecht, zij kan er toch niets aan doen?”

Tijdbom

“Sommige vrouwen vinden dat hun borsten tijdbommen zijn geworden. Zo voel ik dat niet. Omdat ik nog zo jong ben, is de kans dat ik er nu ziek van word erg klein. Ik heb niet het gevoel dat ik al gevaar loop. Daarom kies ik voorlopig voor jaarlijkse controles van mijn borsten. Laatst had ik mijn eerste MRI-scan. Ik heb er nauwelijks stress of zenuwen van gehad. Zolang ik mij hier prettig bij voel, doe ik het op deze manier. Misschien denk ik er over een tijdje anders over en ga ik me verdiepen in het preventief verwijderen van mijn borsten en een reconstructie. Het verwijderen van de eierstokken hoeft niet voor mijn veertigste, dus daar hoef ik me nu nog niet mee bezig te houden. BRCA is onderdeel van mijn leven, maar het beheerst het niet. Ik ga gewoon iets moois maken van de toekomst.”

  • M.m.v. (Anita): Scotch & Soda (colletje), Humanoid (tuniek), YAS (jeans), Scotch & Soda (sneakers) en (Anouk): Samsøe Samsøe (jurk), Just (shirt), Sacha (laarsjes)
  • Styling: Maartje Bodt. Haar en make-up: Astrid Timmer en Wilma Scholte.
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden