null Beeld

Dorinda’s dochter heette Isis: “Na Parijs hebben we besloten haar naam te veranderen”

Dorinda (39) wilde niet meer dat de naam van haar dochter geassocieerd werd met een terreurbeweging. De 5-jarige Isis heet nu Isabella. “Ik ben opgelucht dat we deze beslissing hebben genomen.”

online redactie Libelle Daily

“Ik vergeet het nooit meer. Mijn man en ik zaten in de auto toen een vriend belde: ‘Er is een terreurbeweging met dezelfde naam als die van jullie dochter.’ Niet lang daarna kwamen de onthoofdingen door IS in het nieuws. We waren in shock en haar naam werd een probleem. Mensen om ons heen zeiden dat ze de link tussen onze dochter en ISIS nooit hadden gelegd, maar buitenlandse vrienden wel. We reizen veel en vooral op vliegvelden hadden we er moeite mee om haar naam uit te spreken. Het voelde niet goed meer. Na de aanslagen in Parijs besloten we de naam te veranderen. We zijn om de tafel gaan zitten en hebben haar uitgelegd waarom. Ze is nog maar 5 jaar dus dat was nog best ingewikkeld. We vertelden dat Isis staat voor oorlog en geweld en dat het beter is een andere naam te kiezen. Er kwam een aantal voorbij en bij Isabella zei ze zelf: ‘Ja, die wil ik. Een prinsessennaam.’ Binnen 10 minuten had mijn man de school en familie en vrienden ingelicht.”

LEES OOK: GEPESTE ISIS (8): "WILLEN JULLIE IS GEEN ISIS MEER NOEMEN?"

Nieuw geboortekaartje

“We hebben van iets negatiefs iets moois gemaakt; welk meisje van 5 kan nou haar eigen naam kiezen? Ook lieten we een nieuw geboortekaartje maken voor naaste familie. Zodat het duidelijk is dat ze nu Isabella heet en om te zorgen dat haar nieuwe naam gaat leven. Officieel is haar naam nog niet aangepast; het verzoekschrift ligt bij de rechter en die gaat erover beslissen. Hoe lang zo’n procedure duurt weet ik niet, maar ik hoop dat het snel geregeld is. Voor nu overheerst de opluchting dat we deze keuze gemaakt hebben. Familie en vrienden snappen het, al zullen er ook mensen zijn die het niet begrijpen. Uiteraard respecteer ik dat, al vraag ik me wel af wat ze zelf zouden doen als hun dochter Isis zou heten.”

Tekst: Annemieke Riesebos. Fotografie: Petronellanitta.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden