null Beeld

Drinkende jongeren presteren niet slechter

Jongeren die alcohol drinken, presteren niet slechter dan niet-drinkende leeftijdgenoten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht.

Elselien van Dieren

Promovenda Sarai Boelema onderzocht 2230 jongeren tussen elf en negentien jaar, verdeeld over zes groepen van niet-drinkers tot zware drinkers. 'We vonden geen verschillen tussen de zes groepen. Dit suggereert dat zelfs het wekelijks drinken van gemiddeld vijftien glazen alcohol gedurende een periode van vier jaar geen invloed heeft op de rijping van bijvoorbeeld het concentratievermogen', vertelt Boelema.

Rijpende hersenen

De conclusie van het onderzoek botst met wat er in het algemeen over alcohol wordt gedacht. Boelema: 'Alcohol wordt door de meesten als schadelijk ervaren voor de rijpende hersenen van jongeren. Daar is echter weinig onderzoek naar gedaan. En de studies die er wel zijn, kennen uiteenlopende resultaten.'

Dat alcohol in ieder geval op de korte termijn invloed heeft blijkt wel uit het volgende filmpje. Deze meneer verwart een blaastest met een fles drank.

Bron: ANP, Volkskrant

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden