null Beeld

Dubbelinterview: politicus Jesse Klaver & cabaretier Carolien Borgers

Een cabaretier in gesprek met een politicus; je zou verwachten dat de één het hart op de tong heeft, terwijl de ander zijn woorden afweegt. Maar zet cabaretier Carolien Borgers (32) en GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver (29) bij elkaar en ze beginnen meteen te kletsen. Bij thee met speculaaskoekjes. Het theezakje delen ze.

online redactie Libelle Daily

Ze komen allebei uit het zuiden, Jesse Klaver is opgegroeid in Roosendaal en zat in Prinsenbeek op school, Carolien Borgers komt uit Etten-Leur. Stappen deden ze in Breda.

Jesse: “Waar ging jij heen? Café Jansen?”

Carolien: “Haha, dat was echt een plek voor gymnasiasten. Ik kwam er weleens met een vriendinnetje dat er cool genoeg voor was. Zij werd die avond dan wel gezoend en ikke niet."

Jesse: “Ah, dit wordt nu al openhartig!”

Carolien: “Ik schat dat ik minder dan 10 keer in mijn leven naar een discotheek ben geweest. Ik ging eerder met mijn altovriendjes bandjes kijken.”

Jesse: “Ik hield wel van stappen.”

Carolien: “Voor het bier of de meisjes?”

Jesse: “Meisjes!”

Carolien: “Aha! Just a regular guy!”

Jesse sputtert tegen: “Ik heb tot mijn 20e geen druppel alcohol gedronken hoor.”

Carolien: “O, waarom?”

Jesse: “Ik wilde controle houden. Hard werken was belangrijk.”

LEES OOK: IRENE MOORS: "IK BEN AAN HET NADENKEN OVER EEN GROOT PROGRAMMA"

Carolien: “Ik ben ook pas laat gaan drinken, na mijn 20e, net als jij. Ik kom ook uit Brabant en dan is dat best moeilijk. Iedereen om me heen dronk, maar ik durfde niet. Ik ben altijd gewaarschuwd door mijn ouders. Ik hockeyde en als er mensen bij een toernooi dronken waren, vonden ze dat beschamend. Zo wilde ik niet worden.”

Jesse: “Ik kreeg op school vmbo-advies maar ik wilde meer, de politiek in. Ik dacht: als ik écht iets wil met mijn leven, moet ik heel hard bikkelen.”

Carolien: “Waarom wilde je toen al de politiek in? Ook vanwege de meisjes?”

Jesse zet met een klap zijn theekop op de tafel en lacht hard. “Ja, precies! Tot mijn 16e wilde ik miljonair worden. Ondernemer zijn en grof geld verdienen. Maar ik realiseerde me dat dat een leeg bestaan is. Ik las het boek Portretten van moed van John F. Kennedy waarin hij schetst hoe Amerikaanse politici de wereld hebben proberen te verbeteren. Toen wist ik het zeker. Het was in die tijd dat ik ontdekte dat ook mijn initialen JFK zijn, Jesse Feras Klaver.”

Carolien: “Hebben je ouders je die initialen bewust gegeven?”

Jesse: “Nee joh, ben je zot. Ik ben ook nog eens geboren op de Dag van de Arbeid, perfect voor een politieke loopbaan. Maar zo heeft mijn moeder dat nooit bedoeld.” Na een korte stilte vult hij aan: “Ik ben opgevoed door mijn moeder, mijn opa en oma. En door mijn neef Michel, die trouwens een toko had in Etten-Leur. Mijn Marokkaanse vader is kort na mijn geboorte vertrokken en ik heb geen contact met hem. Mijn moeder, ze was 20 toen ze mij kreeg, heeft hard moeten werken om mij naar de Vrije School te kunnen sturen en om mijn sport te betalen. Ik deed toen aan wielrennen. Van mijn opa leerde ik maatschappijkritisch te zijn. Hij was milieuactivist, volgens hem ging alles kapot.”

Lees het hele gesprek met Jesse & Carolien in Libelle 4, donderdag 14 januari in de winkel.

Tekst: Jessica van Geel. Fotografie: Rossi & Blake

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden