null Beeld

Duitse viroloog bedenkt een handig advies voor de feestdagen

Misschien heb jij het je ook al afgevraagd: hoe moet dat straks met de feestdagen, nu het qua coronabesmettingen steeds slechter en slechter gaat in Nederland? Kunnen we kerst bijvoorbeeld nog wel met familie vieren?

Tara Stokdijk

De Duitse viroloog Christian Drosten heeft daar alvast een oplossing voor bedacht.

Kerstquarantaine

Christian Drosten is momenteel de beroemdste wetenschapper in Duitsland en dat allemaal dankzij zijn veelomvattende kennis van het coronavirus. In de Duitse krant Die Welt beschrijft hij wat volgens hem dé oplossing is om de feestdagen in december te redden. Hij zegt: ga een week voor Kerst in quarantaine. Als iedereen met wie je Kerst viert dit ook doet, verklein je het risico op een coronabesmetting.

Sociaal contact vermijden

"Het principe van pre-quarantaine is volgens mij een goed idee. Dit betekent dat mensen sociaal contact zo veel mogelijk moeten vermijden gedurende een paar dagen, idealiter een week, voordat ze hun familie bezoeken. Dit zou een aanpak kunnen zijn voor de herfst- en kerstvakantie", aldus de viroloog.

Werk en school

De viroloog begrijpt wel dat deze oplossing niet voor iedereen haalbaar is. "Natuurlijk moet iedereen individueel nadenken hoe dit in het dagelijkse leven toe te passen. Hoe doe je dat met de kinderen die naar de kinderopvang of school moeten? En kun je telewerken of moet je vergaderingen blijven bijwonen?" Ook stelt hij dat risico's er altijd zijn, ook bij deze aanpak.

Corona in Duitsland

Net als in Nederland loopt het aantal besmettingen in Duitsland de laatste tijd weer flink op. Ook in ons buurland is de situatie weer net zo erg als in afgelopen april. Het totaal aantal besmettingen in Duitsland ligt momenteel op 306.086. Sinds het begin van de coronacrisis zijn er al 9.562 Duitsers overleden.

De zorg geeft antwoord: heeft Nederland corona onderschat?

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: HLN. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden