null Beeld

Ebola-artsen opgevangen op de Veluwe

Buitenlandse artsen en verpleegkundigen die in gebieden werkten waar ebola heerst, worden tijdelijk opgevangen in Nederland. Het gaat om een bestaande locatie van Artsen zonder Grenzen (AzG) in de bossen op de Veluwe. De burgemeester van Nunspeet heeft de inwoners van de gemeente een brief gestuurd.

Elselien van Dieren

Onvoldoende medische zorg

Nederlandse artsen die terugkomen uit ebolagebieden gaan gewoon naar huis, vertelde een woordvoerster van AzG. Het gaat om artsen en verpleegkundigen die in landen wonen waar de medische zorg niet goed genoeg is of die te ver van een ziekenhuis wonen.

Gewoon boodschappen doen

Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste artsen en verpleegkundigen arriveren. AzG benadrukt dat de buitenlandse artsen in principe gezond zijn, maar dat er een kleine kans bestaat dat ze toch ziek worden. Ze zijn niet aan huis gekluisterd en mogen gewoon boodschappen doen of in de bossen wandelen.

Controle

Hun temperatuur zal twee keer per dag worden opgenomen. Bij symptomen die wijzen op ebola, zoals koorts of braken, wordt contact opgenomen met de GGD.

Villa

AzG hoeft geen toestemming te vragen van de gemeente voor de opvang. De villa wordt nu al regelmatig gebruikt voor uitgezonden artsen om op adem te komen. Voor de inwoners van Vierhouten is er donderdagavond een informatieavond in het dorpshuis.

Bronnen: ANP, Nu.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden