Ebru – Dubbele nationaliteit

redactie

Laat ik eerlijk zijn: ik hád er een duidelijke mening over. Eén nationaliteit en klaar. Ik houd wel van duidelijke keuzes, je bent of het een of het ander. Zoals je ook niet een beetje zwanger kunt zijn. Je bent het of je bent het niet. Twee nationaliteiten zijn twee culturen, en mensen met twee culturen hebben een dubbele loyaliteit. Of toch niet? Zoals Wilders het stelt: geen moslims in het kabinet, vind ik maar eng. Vervang Moslims door Joden of Afrikanen en je hebt de poppen aan het dansen. Het gaat dus niet om de dubbele nationaliteit. Want er zijn ook blonde blauwogige moslims. Gekke Hollanders, de gevaarlijkste soort. Maar daar hoor je hem niet over. Ook niet over mensen die de Nederlandse en de Italiaanse nationaliteit hebben. Of de Nederlandse en de Zweedse. Of Amerikaanse. Of Spaanse. Zo vermoeiend.

Ik ben eigenlijk al die discussies zat. Ik ben een Nederlander, geen Hollander en heb recht op een Turks paspoort. Heb ik met een verlopen Turks paspoort de Turkse nationaliteit? Wat is het verschil tussen paspoort en nationaliteit? Ik weet het echt niet, ik ben gewoon een Nederlander. Elke keer als ik naar Turkije ga, zwaai ik met mijn Nederlandse pas, betaal ik keurig tien eurootjes voor een visum (ik zie dat maar als ontwikkelingshulp) en ga het land van mijn ouders in als Nederlander. Vervolgens spreek ik gebrekkig Turks en ziet elke Turk me voor een buitenlander aan. Precies zoals het hoort.

Waar ik van baal, is dat veel mensen zich verschuilen achter hun ándere nationaliteit. “Ik ben Turk” of “Ik ben Marokkaan”. En vanuit die nationaliteit menen te mogen c.q. moeten handelen in Nederland. Het helpt natuurlijk ook niet dat we in Nederland mensen zoals ik allochtoon blijven noemen. Wat moet je in godsnaam doen om in dit land tot Nederlander te promoveren? En wat is er mis met het hebben van twee nationaliteiten? Ik weet het allemaal niet meer.

Ebru Umar

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden