Ebru – Patrick Pouw: een journalist gaat in de leer bij salafistische moslims

redactie

Patrick Pouw heeft mij ooit geïnterviewd voor het AD. Vandaar dat ik opveerde toen ik hoorde dat hij een boek had geschreven. Een jaar lang had hij zich ingeschreven voor een leergang ‘hoe word ik de perfecte moslims’ (vrij vertaald). Vrijwillig. De mensen die hem dit gingen bijbrengen, waren salafistische moslims, oftewel mensen die menen een lijntje met Allah te hebben waardoor zij en zij alleen exact weten hoe Allah het allemaal bedoeld heeft en hoe je een ware moslim wordt.

Mensen die denken dat het geloof heilig is en op de letter gevolgd moeten worden, zijn in mijn optiek mensen die het geloof aangrijpen om anderen te onderdrukken. Mensen die onzeker zijn. Salafistische moslims zijn mensen die menen dat vrouwen ondergeschikt zijn aan mannen; de leermeesters van Patrick zijn de twee mannen die als zij bij Pauw en Witteman aan tafel zitten, eisen dat er geen vrouwen aanschuiven en geen wijn geschonken wordt. De oudere van de twee (vader en zoon) kwam in het nieuws omdat hij weigerde Rita Verdonk een hand te geven. Een terechte weigering meende gelovig Nederland, want zowel in het Christendom als het Jodendom leven de wáre gelovige mannen en vrouwen langs elkaar heen en meent de een van de ander dat zij verderfelijk is. Kortom, ik kan niets met salafistische moslims, of orthodoxe Joden en reformatorische christenen.

Waarom Patrick het nodig vond deze leergang een jaar te volgen, boeide me. Zijn ervaringen zijn hilarisch – vooral omdat ze om te huilen zijn. Ik sprak met hem over zijn jaar bij de idioten, die menen dat je je hersenen moet uitschakelen en moet leven volgens de letter van een boek dat ik, gezien de oplage en gretige aftrek sinds eeuwen, graag geschreven zou hebben. O nee, ik mag geen idioten zeggen. Ik zeg: lees en oordeel zelf: SALAAM! Patrick Pouw, uitgeverij Nieuw Amsterdam. Hier een impressie van zijn ervaringen.

Ebru Umar

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden