null Beeld

Een festivalticket gekocht? Dit zijn je rechten nu de festivals niet doorgaan

De fanatieke festivalganger heeft zijn ticket waarschijnlijk al maanden in huis. Maar helaas laat het festivalseizoen nog wel even op zich wachten vanwege het coronavirus. Wat zijn nu precies je rechten als je al een ticket in huis hebt?

Rtl boulevard zocht het uit.

Regeling

Veel festivalorganisaties komen met een regeling. Het festival wordt verplaatst naar 2021 en je kaartje blijft geldig voor de volgende editie, bijvoorbeeld. Andere organisaties geven weer een voucher voor de aankoopprijs van je ticket die je bij het volgende festivalseizoen kunt inzetten voor verschillende festivals. Maar wat is nou verstandig? Akkoord gaan met zo'n regeling, of je toch hard maken voor je centen en je ticketgeld terugvragen?

Risico's

Bij het houden van je ticket, loop je het risico dat de festivals ook volgend jaar niet doorgaan en je nog langer moet wachten voordat je gebruik mag maken van het festivalticket dat je hebt gekocht. Daarbij kan het zijn dat je zelf financiële problemen hebt vanwege de coronacrisis en het geld van je ticket goed kunt gebruiken. Grote kans dat je liever je ticket daarvoor inlevert. Bij het accepteren van een voucher loop je dan weer het risico dat de festivalorganisaties volgend jaar de prijzen van de tickets drastisch omhoog gooien om hun financiële achterstand in te halen. Met de voucherprijs heb je dan slechts een deel van je ticket binnen en moet je alsnog een bedrag bijleggen. Bij het terugvragen van je geld loop je dan weer tegen het probleem aan dat veel organisaties pas genoeg geld hebben om je terug te betalen nadat het festival heeft plaatsgevonden. Dat betekent dus dat je nog ruim een jaar moet wachten op het geld voor je festivalticket.

Beste optie

Maar wat is dan verstandig? Volgens advocate Mariëlle van Essen doen bedrijven enorm hun best, maar is de kans toch wel erg groot dat je je geld nog maanden niet gaat krijgen als je het terugvraagt. Daarbij zal het terugvragen van geld ervoor zorgen dat een festivalorganisatie juist failliet gaat als te veel mensen dat doen. Hierdoor zullen de festivalorganisaties uiteindelijk het geld misschien niet eens hebben om de ticketprijzen weer terug te storten. Haar advies is dan ook om je ticket te houden. "Als je het kunt missen", benadrukt Van Essen in een interview met Rtl Boulevard.

Heb je ook je vakantie al geboekt? Libelle's Laurence legt je uit hoe je je geld terugkrijgt.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rtl boulevard. Beeld: iStock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden