null Beeld

Een helse tocht

Om tien minuten voor middernacht bereikte ik het tankstation, doorweekt en bibberend van de kou.

Redactie Libelle.nl

Je kunt ons rokers veel verwijten, maar het bekende verwijt dat wij geen wilskracht hebben, dat valt in de praktijk volgens mij best mee. Vorige week donderdag zat ik om vijf over elf 's avonds ineens zonder sigaretten. Wat je ons dan wél weer kunt verwijten: na zo’n ontdekking raken wij binnen pakweg een halve seconde compleet in paniek. Dit uitte zich onder meer in het doorzoeken van keukenkastjes en garderobekasten en andere plekken waar een mens - ik in elk geval - nooit een sigaret zou achterlaten. Dat klopte dan ook.

Ik zei tegen mezelf (altijd een ernstig teken: een man die tegen zichzelf begint te praten): "Ik zit zonder sigaretten." Ik zei ook nog tegen mezelf dat er echt ergere dingen in de wereld zijn. Honger bijvoorbeeld, en kinderarbeid, en ik zei vervolgens dat dit wel zo kon zijn, maar hé, wat had ik daar nu aan?

Maar goed, ik had het over wilskracht. Het regende. Niet gewoon een gezellig buitje: nee, ijzige, harde stralen, gecombineerd met windkracht vijf, misschien wel zes. Desalniettemin pakte ik de fiets, jawel, ik pakte de fiets, met als heilig voornemen twaalf kilometer af te leggen naar het dichtstbijzijnde tankstation. Ziet u het voor zich? Ik zie er wel een film in: Brad Pitt is Hans Verstraaten, op een fiets in de Betuwe, met een beslagen bril op, dus hij ziet amper wat. En dan die ijzige regen, die keiharde windvlagen. Blijft hij overeind, overleeft hij deze helse tocht? Het bioscooppubliek siddert, leeft mee, en aangezien dit een Hollywoodproductie is, maakt dat publiek ook kennis met een boodschap: dit gruwelijke tafereel, mensen, is allemaal de schuld van de tabaksindustrie. Jammer dat Brad bij het dankwoord voor zijn Oscar zo ongeveer iedereen bedankt behalve mij, toch de inspiratiebron voor deze blockbuster.

Om tien minuten voor middernacht (tien minuten voor sluitingstijd!) bereikte ik het tankstation, helemaal doorweekt, bibberend van de kou en, nóg een domper, ze hadden mijn favoriete merk sigaretten niet. En toen weer dat hele eind terug, voortgedreven door wat nu wel leek als een werkelijk onbegrensde wilskracht.

Ik was weer thuis. Mijn vrouw was nog op. En die zei plompverloren: "Zeg, misschien kun je die wilskracht eens een keer gebruiken om te stoppen met roken?"

Echt weer zo’n totaal misplaatste vrouwenvraag.

Hans Verstraaten is getrouwd. Hij is journalist en columnist voor o.a. Management Team. Lees ook zijn andere columns.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden