null Beeld

Een huisvrouwenduim

Vandaag op het spreekuur van dokter Rutger Verhoeff: een pijnlijk aanzoek. "Nu weet ik tenminste wat u heeft, een huisvrouwenduim."

online redactie Libelle Daily

"Ja, ik wil." Glunderend kijkt ze me aan. Ik kijk verbaasd terug. "Wat wilt u?"

Ze wijst naar de spiegel naast ons. Ineens valt het kwartje. In de weerspiegeling zie ik mezelf op één knie zitten en haar hand vasthouden. "Nou kom maar op met die ring", lacht ze haar tanden bloot. Ik sla mezelf voor de kop. "Nou, dit is het slechtste aanzoek ooit. Ik ben de ring namelijk vergeten."

"En het doet best pijn", refereert ze naar het onderzoek wat ik eerder bij haar rechterduim deed. Ik laat haar hand weer los en ga weer op twee benen staan. "Ja, excuses, maar dat was wel de bedoeling. Nu weet ik tenminste wat u heeft. Gaat u maar weer zitten."

Ze gaat tegenover me zitten en schudt nog een paar keer met haar rechterhand. "En dat is?"

"Een huisvrouwenduim."

"Dat meent u? Dan moet ik toch mijn man meer achter de broek aanzitten", knipoogt ze.

"Het betekent dat u slijtage in uw duimgewricht heeft. Dat veroorzaakt de pijn die u heeft bij een sleutel omdraaien, openen van een pot en bij het schrijven."

"Niets aan te doen zeker?"

"O jawel hoor. U kunt eerst beginnen met oefeningen om de spieren in de handen sterker te maken, eventueel gecombineerd met een ontstekingsremmer. En mocht dat niet helpen, dan kan ik u een spalk voorschrijven."

"Een spalk? Dat wordt vaak gebakken ei eten dan, aangezien dat het enige is wat mijn man kan maken. En als dat niet helpt?"

"De laatste optie is u verwijzen naar de orthopeed."

"Nou laten we eerst maar eens de eerste optie doen."

Ik overhandig haar de geprinte info over de spieroefeningen en een recept voor een ontstekingsremmer. "Het is geen ring, maar toch nog íets."

"Ik hoop voor uw toekomstige dat u het een tweede keer beter aanpakt", lacht ze me toe.

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen; om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden