null Beeld

Een klein leugentje

Hans vertelt een leugentje aan zijn vrouw... Iedere week schrijft Hans een prachtige column voor Libelle. En omdat we hem jou natuurlijk niet willen onthouden, kun je ’m hier – helemaal gratis en voor niets – nog eens nalezen!

online redactie Libelle Daily

Het was gebeurd voordat ik er erg in had. Ik had een vol glas rode wijn omgestoten en nu zat er een grote, rode vlek op de vloerbedekking. Over twee, drie uur zou mijn vrouw thuiskomen en dan wist ik het alweer: “Jij maakt van echt álles zo’n ontzaglijke rotzooi.” Te beginnen, deze keer, met de vloerbedekking uiteraard, die er inderdaad nu uitzag als een ontzaglijke rotzooi, maar gaandeweg zou het ook weer gaan over de administratie, de tuin, mijn werkkamer, mijn kleding, noem maar op. Want vrouwen – sorry dat ik het zeg – zijn best goed in verwijten, wat dan weer een voordeel is als je met mij gehuwd bent: dan kun je als verwijtende vrouw je lol niet op.

Ik belde mijn vriend Robert-Jan. Die is erg goed in huishoudelijke kwesties, nu ook weer: “Je moet er zout overheen gooien. En dan deppen met een handdoek. Maar doe het wel snel. Nú!”

Als je met mij gehuwd bent, kun je als verwijtende vrouw je lol niet op

Ik ging meteen aan de slag met zout en een handdoek. Het resultaat was… gewoonweg víes. Een keurige rode vlek veranderde in een roestkleurige smurrie. Ongerust belde ik Robert-Jan weer. “Rustig blijven”, zei hij rustig. “Maak even een foto en stuur die naar mij.” Toen dat was gebeurd, belde hij terug, nu niet rustig, maar bestraffend: “Ten eerste: je hebt veel te weinig zout gebruikt. Ten tweede, en dat is nog erger: je hebt zo te zien niet gedept, maar gewreven. Opnieuw beginnen. Nú!”

Ik begon opnieuw. Een kwartier later zag ik dat de vlek zich verspreid had en nog veel viezer werd. In paniek stuurde ik weer een foto. Weer belde hij: “Sukkel! Luister, we beginnen helemaal opnieuw, oké?”

“Ja”, piepte ik. “Goed. Stap één: strooi heel veel Biotex op de vlek. Twee: kwartiertje wachten. Drie: stofzuigen. Vier: kokend water erover. Vijf: deppen – en dus níet wrijven.” Ik begon opnieuw. Panisch, zwetend – en tevergeefs. Ja vrouwen, het leven van een man is een tocht door de jungle; overal gevaar, nu ook weer. Het begint met een onschuldig glas wijn en het eindigt in een helse uitdaging.

Toen mijn vrouw thuiskwam, zag ze de vlek. Maar hé, ik was er helemaal op voorbereid! “Robert-Jan was op bezoek”, zei ik. “Hij stootte zijn glas omver. En weet je wat die sukkel toen deed?” “Toch niet over de vlek wrijven, hè?” “Jawel.” Dat was gisteren. Vandaag staat me een nog grotere uitdaging te wachten. Mijn vrouw gaat zo meteen verhaal halen bij Robert-Jan.

null Beeld


Hans Verstraaten is getrouwd. Hij is journalist en columnist voor o.a. Management Team. Lees ook zijn andere columns.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden