null Beeld

Een man met een tekenbeet

Vandaag op het spreekuur van dokter Rutger Verhoeff: een oude meneer kampt met een tekenbeet. "De benen van de man voor me beginnen te trillen."

online redactie Libelle Daily

Zweetdruppels op mijn voorhoofd, condens op mijn rug en rode vingertoppen van het knijpen. De bleke huid kleurt zo onderhand vuurrood. Het gaat niet zo makkelijk als ik had gedacht. Na een vierde poging bestudeer ik het resultaat. Helaas. Nog steeds zie ik twee pootjes bewegen. De overige zes zitten verstopt onder de huid.

De benen van de man voor me beginnen te trillen. Dat betekent dat ik moet opschieten. "Ik pak een ander pincet." zeg ik tegen de vrouw die haar echtgenoot ondersteunt. Ze knikt met een verbeten gezicht. Zij houdt het ook niet veel langer vol.

Het echtpaar van begin tachtig vertelde mij dat zij met mooi weer graag wandelen door het bos, hoewel het lopen steeds minder goed gaat. Gisteren was hen allebei opgevallen dat hij iets zwarts op de achterzijde van zijn linkerbovenbeen had. Door de staar in hun ogen konden ze niet goed thuisbrengen wat het was. Ik wel. Een teek. Een teek die zich met zijn kop en de helft van zijn lichaam heeft ingegraven in de stugge oude huid.

"Even de tanden op elkaar", zeg ik terwijl ik weer achter de man hurk. "Dat komt wel goed, ik heb net nieuwe", antwoordt hij.

Drie minuten later ligt de teek in een bakje. Hij vertoont zijn laatste stuiptrekkingen. De man heeft zijn broek weer aangetrokken en zit net als zijn vrouw uit te rusten op een stoel. "U moet de plek goed in de gaten houden de komende dagen."

"Waar moeten we opletten, dokter?" vraagt de vrouw. "Of de rode zwelling die er nu zit groter wordt of als uw man de komende weken klachten ontwikkelt die hij normaal gesproken niet heeft. Dan moet u weer naar het spreekuur komen", antwoord ik.

"Dan gaan we u nog vaak zien", zegt ze terwijl ze haar hand op de knikkende knieën van haar man slaat.

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen; om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden