null Beeld

“Eén onoplettend moment met een mobieltje en mijn leven is kapot”

Nelly Vollebregt (62) komt uit Leerbroek. Ze is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. Voor het ongeluk was Nelly makelaar en taxateur. Inmiddels is ze arbeidsongeschikt.

online redactie Libelle Daily

Op een prachtige zomeravond haalt Nelly Vollebregt haar racefiets uit de schuur voor een fietstochtje. Op een smal dijkweggetje komt een auto haar tegemoet. Ze gaat uiterst rechts rijden, erop rekenend dat hij ook wel in zal schikken. Maar hij ziet haar helemaal niet. Zijn aandacht is bij zijn telefoonschermpje.

Bruisend

Nelly: “Het was een schitterende dag geweest. Zoals zo vaak ging ik er ’s avonds nog even opuit met mijn fiets. Zo was mijn leven toen: in één woord bruisend. Ik had een goedlopend makelaarsbedrijf, werkte veel en graag in mijn tuin en genoot volop van het buitenleven. Ik roeide een paar keer per week en maakte elke avond een trainingsrondje op mijn racefiets. Die ochtend had ik nog een oude boerderij getaxeerd waarbij ik op wankele trapjes klom naar stoffige vlieringen om overal op en achter te kijken. Dat vond ik ontzettend leuk om te doen. Het was mijn lust en mijn leven. Op die zomeravond, nu drie jaar en acht maanden geleden, werd ik frontaal geschept, vloog over het dak van de auto heen en belandde op de weg. Dat is mij later verteld, want ik weet er niets meer van. Ik heb dagen in coma gelegen."

LEES OOK: BEZORGD MEISJE SMS'T VRIENDIN NET VOOR TRAGISCH ONGELUK

Shock

"Mensen die in hun tuin zaten, hadden alleen een verschrikkelijke klap gehoord. Ze renden het dijkweggetje op. Ze troffen de jonge bestuurder, met zijn telefoon nog in de hand, achter het stuur van zijn auto aan. “Bel 112!”, riepen ze nog tegen hem. Maar door de shock was hij niet in staat te reageren. Het dijkweggetje ligt aan de Merwede en de mensen dachten dat er misschien ook nog fietsers in het water lagen. Daarom werden er behalve een traumahelikopter meerdere ambulances bij geroepen. Ze hebben nog in het water gezocht. Ondertussen werd ik met loeiende sirenes onder begeleiding van de motorpolitie naar het ziekenhuis vervoerd."

Een wonder

"Dat ik het overleefd heb, is een wonder. Het was ongelofelijk hoeveel breuken ik had. Mijn middenrif was gescheurd, mijn kaak gebroken, mijn bekken was platgedrukt, mijn darmen waren kapot en mijn rechterbeen lag open. Ik ben met titaniumpennen weer in elkaar gezet. In mijn rechterarm zitten metalen platen en ook in mijn linkerpols zit een pen. Bovendien had ik een bloeding in mijn hersenen. Ik heb de dood meerdere keren in de ogen gezien.”

Vechtlustig

“Na dagen op de intensive care en vele operaties ben ik ontslagen uit het ziekenhuis. Daarna volgden acht maanden opname in een revalidatiecentrum. Ik heb daar keihard gewerkt om zo mobiel mogelijk te worden. Door de vele breuken in mijn bekken en been kan ik niet meer lopen en ben ik afhankelijk van mijn rolstoel. In mijn aangepaste huis moet ik een leven leiden als een hulpbehoevende. Gelukkig met veel hulp van mijn lieve echtgenoot."

"SMS'EN ACHTER HET STUUR IS NET ZO MISDADIG ALS RIJDEN ONDER INVLOED"

Achteraf

"Pas achteraf hoorde ik dat die jongen van negentien mij niet heeft gezien omdat hij op zijn telefoon zat te kijken. Toen snapte ik pas waarom hij mij niet had zien fietsen. Hij keek niet op de weg, maar op zijn schermpje! Eén onoplettend moment en je maakt het leven van iemand kapot, dat is toch verschrikkelijk? Later wilde de jongen mij nog ontmoeten om erover te praten, maar dat wilde ik niet. Ik verwachtte niet zo veel van een gesprek. Ik ben niet alleen fysiek kapot, maar ook geestelijk. Ik heb sinds kort een kleinkind. Ik lig wakker als ik eraan denk dat zij straks gaat lopen en ik haar dan geen veiligheid kan bieden. Ook mis ik mijn geliefde bedrijf. Sporten is natuurlijk onmogelijk en in mijn tuin werken kan ik niet meer. Ik rijd wel weer auto, want ik ben reuze vechtlustig. Andere mensen moeten dan wel mijn rolstoel in en uit de kofferbak tillen. Ik wil van de daken schreeuwen: smartphone en social media, doe het niet tijdens het autorijden! Houd je aandacht op de weg, in één seconde kan zich een ramp voltrekken. Dat wil je toch niet. Dat wil toch niemand?”

Criminele daad

“Van de rechters kreeg de jongen negentig uur werkstraf. Dat is veel te weinig natuurlijk, daar gaat geen waarschuwende werking van uit. Rechters behandelen dit als een soort ongeluk. Als je nooit eerder zoiets hebt gedaan, word je alleen gestraft omdat je een paar seconden niet op de weg hebt gelet. Ik vind dat heel onrechtvaardig. Iemand die in de auto met zijn smartphone bezig is, begaat een criminele daad, net zoals iemand die met alcohol op achter het stuur kruipt."

LEES OOK: AGENT DEELT ONTROEREND VERHAAL NA DODELIJK ONGELUK OP DE SNELWEG

Missie

"Mijn missie is om een einde te maken aan dit soort misdadig verkeersgedrag. Die strijd voer ik elke dag. Ik wil dat het serieus wordt genomen in het wetboek van strafrecht. Om dat te bereiken, praat ik met de overheid en officieren van justitie. Zolang de straffen zo laag zijn, zal niemand het probleem immers serieus nemen. Ik wil mensen ervan doordringen dat je niet op je telefoon kunt kijken als je aan het autorijden bent. Ik denk dat strengere straffen daarbij helpen. Dat berichtje staat heus nog op je telefoon als je op je bestemming bent aangekomen. Als iedereen de telefoon voortaan negeert in het verkeer wordt de weg een veiliger plek voor iedereen, ook voor bestuurders zelf. Het kan bij iedereen misgaan."

Nooit meer

"Ik kom nog geregeld op de plek waar het ongeluk is gebeurd. Een heel gewone dijkweg van drie meter breed. Aan de ene kant liggen tuinen en huizen, aan de andere kant stroomt vredig de Merwede. Het is maar een paar minuten van mijn huis. Ik kan het bijna zien liggen vanuit mijn tuin. De tuin waar ik nooit meer zelf in kan werken.”

Tekst: Esther Bakker. Beeld: iStock

LEES OOK:

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden