null Beeld

Een plasprobleem

'Eerst gebeurde het als ik een lange wandeling maakte, maar nu is het al na enkele meters lopen.' 

online redactie Libelle Daily

Vandaag op het spreekuur van Dokter Rutger: Mevrouw Dijkstra heeft last van een plasprobleem.

‘Waarom bent u niet eerder gekomen?’

De 46-jarige mevrouw Dijkstra vertelt haar verhaal over vier dagen ploeteren. De blaren onder haar voeten kapot lopen. Over het vroege opstaan en over de heuvels. Maar ook over de saamhorigheid. De gezelligheid. En over het warme applaus en de gladiolen.

‘Maar dat kan nu niet meer.’

‘Hoe is het begonnen?’

‘Het begon met dat mijn man me niet meer aankeek omdat ik geen sex meer met hem wilde. En het eindigde met dat mijn hond me niet meer aankeek omdat ik hem niet meer wilde uitlaten,’ vertelt ze met een flauwe glimlach.’

‘Eerst gebeurde het als ik een lange wandeling maakte, maar nu is het al na enkele meters lopen.’

Ik leg uit dat ik tijdens het inwendige onderzoek heb gezien dat de blaas fors verzakt is. Het reikt tot iets buiten de ingang van de vagina.

‘Heeft u dat nooit gezien of gevoeld?’

‘Ik voelde wel iets, maar ik schaamde me er zo voor dat ik het lange tijd heb ontkend. Maar nu ik na tien jaar de vierdaagse niet meer zou kunnen lopen, is mijn grens bereikt.’

Ze barst in tranen uit.

‘Zo, nu ben ik ook geestelijk incontinent geworden,’ lacht ze door haar tranen heen.

‘Ik ben blij dat er een oorzaak is gevonden. En wat kunnen we eraan doen?’

‘Bij sommige vrouwen kunnen bekkenbodemspieroefeningen en inwendige ringen uitkomst bieden.’

‘Nou, ik heb aan één uitwendige ring voldoende dokter,’ zegt ze terwijl ze haar linkerhand toont en met de andere haar tranen wegveegt. ‘Ik zie dat echt niet zitten en bekkenbodemspieroefeningen heb ik al geprobeerd.’

‘Dan verwijs ik u naar de gynaecoloog.’

‘Dit zouden meer vrouwen moeten weten,’ zegt ze nadat ze mijn uitleg over de operatieve behandelmethoden heeft gehoord en mij een hand geeft.

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen; om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden