null Beeld

Eenzaam? Zo maak je vrienden

Het kan heerlijk zijn om een avondje alleen te zijn, maar je eenzaam voelen – dat is iets totaal anders.

Vera Klandermans

Aandacht geven en krijgen, ervaringen delen, ergens bijhoren… doet goed. Onderneem actie om (nieuwe) vrienden te maken met deze tips.

 • Investeer in vriendschap

Hoe groter en gevarieerder het sociale netwerk, hoe minder kans op eenzaamheid. Wie investeert in meerdere vriendschappen, heeft altijd iemand om op terug te vallen mocht hij ineens alleen komen te staan.

 • Sluit je aan op een forum

Sluit je aan bij een forum over een onderwerp dat je interesseert. Op die manier ontmoet je mensen zonder het huis ervoor uit te hoeven. Realiseer wel dat contact leggen via internet makkelijk en snel gaat, maar dat die contacten ook zomaar kunnen ophouden.

 • Zoek een maatje

Wie het niet lukt om in de eigen omgeving vrienden te vinden, kan een maatjesproject proberen. Er zijn verschillende initiatieven zoals Handjehelpen.nl en Humanitas.nl waar je in contact kunt komen met vrijwilligers. Samen kun je bijvoorbeeld naar de film, koffiedrinken in de stad of een goed gesprek voeren. Wie zelf maatje wil worden, kan zich via deze sites als vrijwilliger aanmelden.

 • Houd je vriendschap up-to-date

Zet eens op een rijtje welke contacten je precies hebt. Soms groeien buren of kennissen uit tot meer.

 • Onderneem iets leuks

Nodig bijvoorbeeld een vriend(in) uit voor een lekker taartje, bel iemand op, stuur een kaartje, informeer hoe iets is geweest. Of ga bij een vereniging, een sportclub of speur Facebook af naar oude contacten. Of kijk een Nieuwemensenlerenkennen.nl. Op deze website kun je een oproep doen om iets leuks te gaan doen of aansluiten bij een groep die bijvoorbeeld naar de film gaat bij jou in de buurt.

null Beeld
 • Overdrijf niet om vrienden te maken

Té graag willen, kan afschrikken. Verwacht niet meteen te veel van de ander; een vriendschap moet groeien.

 • Meerdere vrienden

Een hartsvriend(in) hebben is fijn, maar je kunt je interesses ook met verschillende vrienden delen.

 • Investeer in vriendschap

Houd contact met mensen die je al jaren kent. Een paar keer per jaar afspreken is vaak al genoeg. Als er dan iets is, staan er mensen voor je klaar.

 • Wees selectief

Bedenk dat uit drie contacten meestal maar één vriendschap ontstaat.

 • Neem een hond

Neem een hond of laat dagelijks de hond van een ander uit. Zo kom je makkelijk in gesprek met andere hondenliefhebbers.

null Beeld
 • Online hulp

Wie zich alleen voelt, kan zich ook aanmelden voor een één-op-één chat met een hulpverlener van Korrelatie.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden