null Beeld

column van de redactie

EERSTE KEER

Marleen Koolmees (54) is redactiemanager en moeder van Lutein (19) en Pia (16). Ze woont samen met Ernst.

Redactie

Ik zie me nóg staan, in de huiskamer van mijn ouderlijk huis. Met een werkelijk gi-gan-ti-sche rugzak die tot aan de nok was volgepropt, met een buisconstructie eromheen zodat je ’m op de grond kon zetten. Hij woog honderd kilo. Om het backpackgevoel te benadrukken, had ik mijn slaapzak plus matje opgerold en met een riempje onder aan de rugzak vastgemaakt. “Gut kind,” vroeg mijn moeder aarzelend, “weet je zeker dat je wil gaan kamperen?” Dat beaamde ik, bovendien was het retourtje Athene al geboekt. Mijn beste vriendin, haar zus en ik gingen eilandhoppen in Griekenland; drie weken rondzwerven zonder vastomlijnd plan. Ik had nog nooit gekampeerd, de rugzak was geleend en ik zag er best een beetje tegenop. Wat als we nergens een slaapplek zouden kunnen vinden? Wat als de boot niet zou varen of we ruzie zouden krijgen?
Mijn zorgen bleken ongegrond. In elke haven stonden vriendelijke Grieken klaar met foto’s van de toeristenkamers die ze verhuurden, met of zonder ontbijt, de prijs in drachmen erbij. De veerboot had soms vertraging, maar in de haven wachten in de zon met een lekker zeewindje erbij was geen straf. We bivakkeerden zelfs een paar nachten op een camping aan zee. Omdat we geen tent hadden, vonden we een beschut hoekje waar we onze matrasjes uitrolden. We struinden over de eilanden, gingen uit, maakten nieuwe vrienden, ontbeten met uitzicht op de zee, werden ongelooflijk bruin en misten bijna onze vlucht naar huis. En we zijn nog steeds vriendinnen.
Sindsdien verzamel ik zo veel mogelijk eerste keren.

null Beeld

Volgende week in Libelle:

Mijn eerste vakantie… alleen, met mijn moeder, met 17 vriendinnen

Vanaf 7 juli ligt de nieuwe Libelle in de winkel en vanaf 6 juli al digitaal te lezen!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden