null Beeld

Egbert-Jan Weeber: “Ja, ik ben een hippie”

Vanavond gaat de film 'Michiel de Ruyter' in premiere. Egbert-Jan Weeber speelt een van de hoofdrollen. Of het de springplank is naar een carrière over de grens? "We denken allemaal dat we ons hele leven moeten werken en pas daarna gaan we genieten, maar we leven nú."

Wat sprak je aan in de rol van koning Willem III: een onzekere en ambitieuze prins?

"Willem III was een bang 12-jarig jongetje dat zich ontwikkelde tot iemand die de macht grijpt en staatshoofd wordt. Uiteindelijk wordt hij zelfs koning van Engeland. Die ontwikkeling vond ik ontzettend interessant."

Hoe onzeker en ambitieus ben jij?

"Poeh. Ik twijfel wel vaak tussen de gevoelskant en de verstandskant van een verhaal. Ik heb heel lang voor het verstand gekozen. Maar toen was angst mijn raadgever. Ik dacht in termen van: wat heb ik te verliezen? Nu doe ik gewoon wat goed voelt. En ik merk dat daardoor alles beter loopt."

Willem III deed niets zonder zijn beste vriend. Wie was de jouwe?

"Op de set? Derek de Lint. Ondanks zijn indrukwekkende cv heeft hij totaal geen ego. En hij speelt heel zuiver. Dat is de essentie bij acteren. In heel veel situaties hoef je niets te doen – de film vertelt het verhaal. Tegelijkertijd is het doodeng om daarop te vertrouwen."

En je vijand?

"Ik heb geen vijanden! Nee, sorry. Echt niet. We waren ook wel een bepaald soort acteurs bij elkaar, hè: Frank, Derek, Tygo – dat zijn allemaal boefjes. Toffe gasten met wie ik ook in de kroeg zou zitten."

Er ontstond onlangs een relletje over Michiel de Ruyter, hij zou geen held maar een rover zijn geweest. Wie heeft dat relletje aangezwengeld?

"Geen idee. Maar hij/zij was in ieder geval niet al te intelligent. Dat mensen problemen hebben met de Nederlandse geschiedenis, daar kan ik inkomen. En ook die hele discussie over Zwarte Piet begrijp ik. Maar dat je na 1000 jaar nog eens over Michiel de Ruyter begint? In de context van een film? Nee. Hou je dan liever bezig met wat er nú gebeurt in de wereld en ga daarover lekker demonstreren in Den Haag."

Waarvoor of -tegen zou jij demonstreren?

"Ons kraanwater is beter dan het water in flessen. Toch verkopen we 500.000 flessen per dag. Die liggen vervolgens in de berm, de gracht, het park, op zee. Het komt terecht in de grond, in de maag van vogels, in ons eigen eten. Stop ermee! Ruim het op! En lever je iPhone in. Die wordt gemaakt door kinderen."

Vergeet die carrière in de VS – jij moet de politiek in!

"Nee, bedankt. Onze politiek is diep verrot. Daar heb ik niets te zoeken. Ik geloof in: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Als iedereen minder plastic kocht, het niet op straat gooide en de hele dag knuffelde: hoe anders zou het er dan allemaal uitzien."

Hippie.

"Ja! Ik ben een hippie. En weet je wat? Die hippies hadden groot gelijk! De hele dag muziek maken, fikkie stoken, beetje flikflooien, chillen… Wij denken allemaal dat we ons hele leven moeten werken en pas daarna gaan we genieten, maar we leven nú."

Je werkt zelf toch ook?

"Ja, maar ik vind mijn werk leuk. Afwisselend. En ik doe er ook nog eens van alles bij. Als ik niet zou kunnen wachten tot het vijf uur was of weekend of vakantie, dan zou ik diep ongelukkig worden."

En je wordt gelukkig als...

"Als deze film de hele wereld overgaat."

Michiel Huisman achterna?

"Dat zou ik niet erg vinden."

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden