null Beeld

Eigenlijk vieren we Kerstmis op de verkeerde dagen en dit is waarom

Kerstmis vieren we op 25 en 26 december en dus in de winter, want we weten niet beter. Maar volgens historici zijn deze data niet terecht.

Isa Schill

Met Kerstmis wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. Maar in de Bijbel wordt niet vermeld wanneer dat precies is. De geboortedatum van Jezus is onbekend. Wél worden er 2 details in de Bijbel genoemd waaruit veel mensen concluderen dat hij niet op 25 december is geboren:

  1. De inschrijving: kort voor de geboorte van Jezus gaf keizer Augustus het bevel dat iedereen zich voor een volkstelling moest laten registreren in zijn geboorteplaats. Dat betekende voor sommigen dat ze meer dan één week moesten reizen. Maar het is onwaarschijnlijk dat Augustus zijn onderdanen zo’n lange tocht tijdens de koude winter heeft willen laten maken. Logischer is dus dat dit in een ander seizoen is gebeurd.
  2. Schapen: Schaapherders verbleven vaak buitenshuis en hielden ’s nachts de wacht over hun kudden. Volgens het boek Jezus en Zijn Tijd konden de schapen tijdens de winter niet langer buiten blijven en moesten ze onderdak krijgen. In de winter viel er teveel regen, was het te koud en werd het gras schaars. Omdat wordt vermeldt dat de herders in het open veld gedurende de nacht hun kudde bewaakten, is de traditionele datum voor Kerstmis heel waarschijnlijk niet juist.

Waarom vieren we het dan op 25 december?

Er wordt gespeculeerd dat de datum gekozen is vanwege het bijna samenvallen met de saturnaliën, de dag van de zonnewende waarop de Oude Romeinen het feest van de god Saturnus vierden met cadeaus. In het noorden van Europa is onze Kerstmis gebaseerd op Germaanse feesten voor de zonnewende: het moment waarop de dagen weer langer worden en het gedaan is met de winterse duisternis. Dit is ook de reden dat de geboorte of de komst van Jezus 'het feest van het licht' genoemd wordt.

Nog niets in de kast hangen voor Oud en Nieuw?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden