Einde baan? Einde huwelijk

Economische tegenwind, baan op de tocht, de eindjes aan elkaar knopen en een onzekere financiële toekomst: maar weinig relaties varen daar wel bij. Werkloosheid leidt vaak tot echtscheiding, blijkt uit onderzoek.

Financiële tegenslag kan een relatie flink onder druk zetten. Soms brengt het partners dichter bij elkaar, onder het motto: samen de schouders eronder, ook deze tegenslag kunnen wij samen aan. Maar als de relatie al niet zorgeloos was, kan economische tegenwind net de druppel zijn die ervoor zorgt dat er geen redden meer aan is.

Meer werkloosheid, minder liefde

Het ING Economisch Bureau legde cijfers over huwelijken en echtscheidingen van het CBS naast cijfers over economische recessie en werkloosheid. En wat blijkt? Daalt de werkloosheid, blijven meer stellen bij elkaar. Neemt de werkloosheid toe, lopen een jaar later aanzienlijk meer huwelijken op de klippen. Dit is een trend die zich al dertig jaar voordoet.

Meer echtscheidingen

Op basis van economische cijfers is ook te voorspellen hoeveel huwelijken er volgend jaar worden gesloten en hoeveel echtscheidingen zich zullen voltrekken. Door de aanhoudende financiële tegenwind zullen volgend jaar enkele duizenden huwelijken extra stranden. Om dezelfde reden zullen minder mensen in het huwelijksbootje stappen.

Het ING Economisch Bureau verwacht dat er volgend jaar 100.000 werklozen bijkomen. Een rekensom maakt duidelijk dat op basis van dit werkloosheidscijfer naar verwachting 2.000 tot 4.000 extra huwelijken stranden.

Bruiloft uitgesteld

Als mensen uitzicht hebben op een vaste baan of een hoger inkomen, stappen ze gemakkelijker in het huwelijksbootje. Een mooie bruiloft kost al gauw zo’n 10.000 euro. Is het nog maar de vraag of je dit bedrag op de rekening hebt staan, dan wordt een bruiloft makkelijk nog even uitgesteld.

Laten we hopen dat economisch herstel snel intreedt. Een procent extra economische groei leidt tot een kleine 2.000 extra huwelijken. Houdt de economische groei aan, dan is dat een mooie basis voor een lang en gelukkig leven.

Bron: destentor.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden