null Beeld

Elise’s zoon (25) is pedofiel: ‘Ik vraag me af of hij ooit gelukkig zal zijn’

Elise’s zoon (25) was een heel druk en vrolijk kind, maar dat veranderde in korte tijd toen hij in de puberteit raakte. Hij werd depressief, maar wilde niet vertellen wat er aan de hand was. Na jarenlang zwijgen, kwam op zijn 24e het hoge woord eruit: “Mam, ik ben pedofiel.”

“Zijn vader, twee vrienden en ik weten van Cody’s geaardheid en daar blijft het voorlopig bij. Soms wil ik het heel graag aan mijn beste vriendinnen vertellen, maar dit moet geheim blijven. Hoe minder mensen het weten, hoe minder makkelijk het uitkomt. Ik wil hem beschermen, omdat er een heel groot taboe op dit onderwerp rust. Vóór de coming-out van mijn zoon dacht ik, net als vele anderen, dat alle pedofielen aan kinderen zitten. Mijn zoon valt op jongens tussen de 8 en 13 jaar, maar heeft nog nooit een kind iets aangedaan en zal dat ook niet doen. Hij is tegen alle vormen van kindermisbruik.”

Monster

“Als kind was Cody heel opgewekt en vrolijk. Hij had altijd vriendjes om zich heen en was erg gezellig. Rond zijn 12e zag ik hem heel erg versomberen. Van een energiek kind, werd hij een in zichzelf gekeerde puber. Hij wilde niet praten, had geen vrienden meer en zat alleen nog maar op zijn kamer. Later bleek dat Cody er rond die leeftijd achter kwam dat hij op jonge jongens valt. Hij kreeg gevoelens voor jongetjes van 7 en 8 op wie hij toen oppaste. Hij werd ouder, maar zijn gevoelens bleven. Rond zijn 14e wist hij het zeker: “Ik ben pedofiel.” Hij vond zichzelf een monster en werd depressief. Enkele keren heeft hij gedacht om uit het leven te stappen. Om dat als moeder te horen, is verschrikkelijk. Jarenlang heeft hij met dit geheim rondgelopen en ik wist maar niet wat er aan de hand was.”

Veracht persoon

“Toen hij 24 was, heeft hij het me uiteindelijk verteld. We waren met zijn tweeën en hadden sinds lange tijd een hele leuke dag gehad. Na het eten moest hij me opeens ‘iets heel ergs’ vertellen. Hij zat daar alsof hij versteend was en zei: “Ik ben de meest verachte persoon van de wereld.” Het enige wat ik kon bedenken was dat hij een moordenaar was. Toen kwam het eruit: “Mam, ik ben pedofiel.” Daarop pakte ik hem vast en zei dat ik altijd van hem zou blijven houden. Daarna zei Cody dat hij nooit de fout in zal gaan en daar vertrouw ik hem volledig in. Ik kan het me ook niet voorstellen. Mocht hij dit toch ooit doen, dan zal ik dat streng afkeuren.”

Masker

“Ons gesprek luchtte hem erg op. Het is niet niks om deze geaardheid te hebben. Hij heeft altijd een masker op, omdat hij dit voor zo veel mensen verborgen moet houden. Voor hem is het moeilijk, maar voor mij ook. De maanden nadat Cody het verteld had, ben ik depressief geweest. Niet vanwege zijn geaardheid, want daar kan hij ook niks aan doen, maar omdat ik me afvraag of mijn zoon ooit gelukkig zal zijn. Naast dat hij op jonge jongens valt, valt hij ook op vrouwen van zijn eigen leeftijd. Als je een relatie met iemand aangaat, zeg je niet zomaar dat je een pedofiel bent. Zeker niet als zij ook een kinderwens heeft.”

Taboe

"Daarnaast rust er een enorm taboe op dit onderwerp. Cody is lid van verschillende fora op internet waar hij steun biedt aan jonge pedofielen die net uit de kast zijn gekomen. Zij kampen vaak, net als Cody in het begin, met depressies. Bijna iedere dag wordt hij dood gewenst op internet. Er zijn mensen die zeggen wat ze met Cody zullen doen als ze hem ‘te pakken krijgen’. Ik vind daarom dat de media hier meer aandacht aan zouden moeten besteden. Pedofilie komt vaker voor dan we beseffen, maar hier wordt nauwelijks over gesproken en al helemaal niet over het feit dat je kind een pedofiel zou kunnen zijn. Ook zouden de media het woord ‘pedofiel’ niet moeten gebruiken als het gaat om iemand die kinderen heeft misbruikt. Zo’n persoon wordt een pedoseksueel genoemd.”

Steun

Cody is nu niet meer depressief en beetje bij beetje krijg ik de zoon van vroeger terug. Het doet hem heel goed dat hij met mensen over zijn geaardheid kan praten. Ook volgt hij groepstherapie. Zo onbevangen als hij voor zijn 12e was, wordt hij niet meer. Ondanks alles ben ik heel trots op hem op de manier hoe hij hier mee omgaat, hoe hij op weg is om het voor zichzelf een plek te geven en hoe hij anderen helpt. Ik hoop dat hij voldoening kan halen uit zijn leven hoe het nu is en dat hij ooit het geluk vindt in een relatie.”

Over pedofilie

Een pedofiel is een volwassene met een seksuele aantrekking tot kinderen en dit wordt gezien als een geaardheid. Een pedofiel handelt niet naar zijn gevoelens. Iemand die dit wel doet, is een pedoseksueel en maakt zich schuldig aan kindermisbruik. Veel plegers van kindermisbruik hebben geen pedofiele gevoelens. Vaak is er sprake van een depressie of alcoholverslaving of dergelijke waardoor zij over de schreef gaan. Uit het rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen blijkt dat slechts 20 procent van de veroordeelde kindermisbruikers pedofiel is. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat veel kindermisbruik plaatsvindt binnen het gezin.

Cody is lid van de informatie- en discussiewebsite Pedofilie.nl. Hier kan iedereen terecht met vragen over het onderwerp pedofilie. De site biedt ook steun aan jonge pedofielen, die net achter deze geaardheid zijn gekomen. Zij kunnen hier met andere pedofielen (anoniem) praten over hun gevoelens.

De namen Elise en Cody zijn pseudoniemen.

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden