null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

PREMIUM

Ellen van Bodegom: “Met z’n allen hebben we in onze wijk 60 meter groen aangelegd”

STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat. Dat zijn Libelle Sterren. Tien weken lang zet Libelle een STER in het zonnetje die zich inzet voor een groener, schoner én mooier Nederland. Vanaf 28 oktober is het mogelijk om via libelle.nl/ster te stemmen op de vrouw die u ziet als dé Libelle STER van 2021. De winnares ontvangt een speciaal ontworpen wisselster.

Merel BronsPetronellanitta

Kandidaat 3:

Ellen van Bodegom (53) mobiliseert met Groenemorgen haar buren om geveltuinen aan te leggen.

“Toen ik tijdens de coronatijd thuis kwam te werken, viel het me opeens op hoe weinig groen er eigenlijk was op het plein waar ik woon. Er staan statige herenhuizen van honderdtwintig jaar oud, portiekflats uit de jaren vijftig en een school. Het is op het Noordereiland, midden in de Rotterdamse Maas.”

null Beeld

Flyeren in de wijk

“Via-via kwam ik in contact met Groenemorgen, een stichting die zich inzet voor meer groen in de stad, en hoorde ik over geveltuinen. Het idee is dat bij elk huis een paar straatstenen worden gelicht om daar een strook met planten aan te leggen. Goed voor insecten en vogels, maar ook voor mensen. Groen geeft letterlijk zuurstof. Ik was meteen enthousiast en begon samen met een andere buurvrouw met flyeren in de wijk. Ik belde aan bij bewoners om uit te leggen wat de bedoeling was en iedereen reageerde heel positief.”

Plein make-over

“Voor ik het wist hadden we een ‘groene dag’ gepland staan en gingen we aan de slag. Het plein kreeg een totale metamorfose. Voor onze deur kwam een prachtige geveltuin met hortensia, jasmijn en lavendel. We hebben zo’n zestig meter groen aangelegd. En wat nog veel mooier was om te zien: de verbroedering tussen de bewoners. Er was vaak maar weinig contact, nu hielp iedereen mee. Zelfs oudere mensen die nauwelijks buiten komen, hingen uit het raam om een kletspraatje te maken, anderen smeerden broodjes. En toen ik laatst met een gieter mijn geveltuin water stond te geven, bood de conciërge van de school aan dat even met zijn tuinslang te doen omdat het makkelijker was.”

Meer groen ontspant

“Als ik nu om me heen kijk, zie ik overal groen. Ik merk hoe dat me ontspant en hoe ik er creatiever en productiever van word. Het geeft een goed en positief gevoel. Als mijn kinderen te lang achter de computer zitten, moedig ik hen ook aan: ‘Kom, naar buiten. Je zult echt merken dat het je goed doet.’”
groenemorgen.org

  • Haar, make-up & Styling: Ronald Huisinga. Styling-assistent: Juriaan Huijbregts. M.m.v.: Mango (jurk), Massimo Dutti (ceintuur), Nolten (schoenen)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden