null Beeld

Elsbeth: “Mijn man riep nog: ‘Els! Niet mee bemoeien!’”

Elsbeth Drijver (55) is coördinator tekstredactie. Met haar man André heeft ze twee zoons (20 en 16) en een dochter (18).

Column van de redactie

Elsbeth Drijver

Pourquoi?

Dat Franse kinderen anders zijn dan Hollandse, moge duidelijk zijn. Ze eten altijd hun bord leeg (met mes en vork), zeuren nooit en gaan zonder morren op tijd naar bed. Dat heb ik ooit gelezen, maar ook met eigen ogen gezien tijdens een vakantie in Frankrijk. Ik weet sindsdien ook waarom: de Franse opvoeding is nogal eh… Spartaans. Vind ik dan. Als softe Hollander heb ik zelfs een keer geprobeerd in te grijpen, toen ik zag dat een Française haar kind – dat duidelijk doodsbang was voor de zee – kordaat in een rubberbootje zette en de krijsende peuter voorttrok in de branding. Vast een manier om een kind te laten wennen aan de zee, maar ik kon het niet aanzien.

Mijn man zag me overeind springen en riep nog: “Els! Niet mee bemoeien!” maar ik was al onderweg. Terwijl ik op de vrouw af beende, schreeuwde ik alvast: “Pourquoi?” Toen ik eenmaal de aandacht had van de verschrikte vrouw (en de overige strandgasten) vervolgde ik in mijn beste steenkolen-Frans: “Pourquoi… dans le petit bateau? Votre enfant est très malheureux sur le mer! Nou ja, lang verhaal kort: het kind begon door mijn geschreeuw nog harder te krijsen, de moeder ging bij haar gezin een eind verderop zitten om ze te beschermen tegen die gekkin met d’r gebrekkige Frans, en mijn eigen man en kinderen wilden die middag ook even niet bij me horen. Daar zat ik dan, met m’n je-ne-sais-quoi-opvoeding.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden