null Beeld

PREMIUMColumn van de redactie

Elselien: “Ik ben trots op wat ik zonder extra hulp heb bereikt”

Elselien van Dieren (31) is coördinator bij Libelle. Ze woont samen met Michiel in Zwolle.

Elselien van Dieren

De kloof

“Wat grappig”, zei een vriend van mijn huisgenoot. “Als ik zo met je praat, heb je eigenlijk helemaal niet door dat jij op het mbo zit.” Ik was achttien en woonde in een studentenhuis. Mijn huisgenoot was de dochter van een arts en had op een dure privéschool gezeten. Haar vrienden kwamen ook uit gegoede families van artsen, directeuren en notarissen. Ik voelde me klein vergeleken met hen. Echt no way dat ik ging vertellen dat mijn vader überhaupt niet had gestudeerd! Ik moest aan het voorval denken toen ik laatst keek naar het programma Sander en de kloof.

Journalist Sander Schimmelpenninck, die zelf opgroeide in een kasteel, onderzoekt in deze docuserie de kansenongelijkheid in Nederland. Want zijn talent en werklust wel zo doorslaggevend, of bepalen je omgeving, het opleidingsniveau van je ouders en vooral je portemonnee je kansen?

In een van de afleveringen spreekt hij Willem die op de reguliere middelbare school slechte cijfers haalde en daarom door zijn vader naar een privéschool werd gestuurd. Kosten: € 25.000 per jaar. Willem gaf toe dat hij zonder die school nooit het vwo had gehaald, maar of hij écht besefte dat er aan de andere kant van de kloof (slimmere) kinderen staan die deze kansen niet krijgen…

Toen die jongen in het studentenhuis me ‘complimenteerde’, was ik zo verbouwereerd dat ik zachtjes ‘bedankt’ mompelde. Inmiddels ben ik juist trots op waar ik zonder extra hulp ben gekomen en zou ik iets heel anders zeggen: ‘Wat grappig. Als ik zo met je praat, heb je eigenlijk helemaal niet door dat jij op de universiteit zit’.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden