null Beeld

PREMIUMColumn van de redactie

Elselien: “In halfslaap zag Michiel een man de tuin uit glippen”

Elselien van Dieren (31) is coördinator bij Libelle. Ze woont samen met Michiel in Zwolle.

Redactie

OPEN DEUR

Kappers, artiesten, museumgidsen, horecapersoneel… Door de coronamaatregelen konden honderdduizenden Nederlanders maandenlang niet werken. Maar je zou één ‘beroepsgroep’ bijna vergeten: de inbrekers. Want ja, omdat heel Nederland thuiszat, konden zij niet naar hun ‘werk’. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal woninginbraken afgelopen jaar met 24 procent afnam. De pandemie is niet de enige reden dat er minder gestolen wordt. De afgelopen tien jaar daalde het aantal woninginbraken met maar liefst 75 procent. Daar zijn volgens criminologen verschillende redenen voor: inbrekers zijn vooral jonge mensen en daar zijn er simpelweg steeds minder van in Nederland. Daarnaast werken criminelen net als iedereen steeds vaker online in plaats van offline. En, de belangrijkste: mensen beveiligen hun huis steeds beter.

Uit de tuin glippen

Dat laatste kon je van ons tot voor kort niet zeggen. Het was vrijdagavond. Michiel lag al in bed en ik was met een vriendin in de stad. Toen hij wakker werd van een krakende schuttingdeur, dacht hij dat ik thuiskwam. Maar waarom rommelde ik toch zo lang beneden? Hij riep me en toen hij in halfslaap de trap afliep, zag hij een man de tuin uit glippen. Tja, dat krijg je als je de deur niet op slot doet. Even later stonden er twee hoofdschuddende politieagenten in de woonkamer. Alle lades waren opengetrokken, maar de buit – twee laptops – lag nog op de keukentafel. De dief was vast geschrokken van Michiel en gevlucht. Gelukkig maar, want ik vraag me af of je wel verzekerd bent als de deur letterlijk voor iedereen openstaat…

null Beeld

Volgende week in Libelle:
Zijn we wel goed verzekerd?

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden