null Beeld

Emile Roemer: “Ik luister graag naar heavy metal”

Het is de week waarin Trijntje Oosterhuis de prijs voor slechtst geklede act van het songfestival kreeg, boer Bertie en Esther uit elkaar gaan en Poetin de paus laat wachten. We nemen de headlines door met Emile Roemer, SP-frontman. Zelf haalt hij deze week ook het nieuws: zijn laatste boek 'Het kan wel', een politiek reisverslag, ligt nu in de winkels.

Goed. Belangrijke kwesties. Boerin Bertie en Esther uit elkaar...

"Ik moet bekennen dat ik afgelopen seizoen voor het eerst gekeken heb. Een bekende van mij, boer Jan uit Texel, deed mee. Dat was eigenlijk de reden dat ik Boer zoekt vrouw voor het eerst heb gevolgd. Jammer dat het niet gelukt is tussen boerin Bertie en Esther. Feitelijk een relatie ontwikkelen is toch echt wel iets ingewikkelder dan 'even' meedoen aan een televisieprogramma. Het kan natuurlijk slagen, maar de kansen zijn niet per se groter dan in het normale leven."

Wat is het geheim van Boer zoekt vrouw, denkt u?

"De kracht van het programma zit hem volgens mij in 'de mens achter'. Of dat nou de mens achter de voetballer, de politicus, of de boer is, maakt in wezen niet zo veel uit. Het is altijd interessant om meer van mensen te weten te komen. Het is een populair programma, dus ze doen iets goed."

Kijkt u veel televisie?

"Dat wisselt nogal. Voor mijn werk kijk ik voornamelijk documentaires, Buitenhof, en EenVandaag. Dan natuurlijk het nieuws. En als er interessante gasten hebben gezeten, dan kijk ik een en ander terug. Dat is verplichte kost, dat hoort bij mijn werk. Net als de krant."

Als u voor de lol kijkt, wat staat er dan op?

"De Champions League-wedstrijden probeer ik te zien, en ik ben een groot fan van popconcerten."

Wat doet u als u niet werkt?

"Dan besteed ik tijd aan mijn gezin, maar eigenlijk werk ik 24/7. Dat houdt nooit op. Voor sociale dingen als boodschappen doen en tuinieren maak ik met mijn vrouw een afspraak. Dat moeten we echt inplannen. Daarnaast ga ik elke zondag met twee vrienden naar de sportschool. Als ik echt een rustige week heb, voetbal ik op zaterdagmiddag. Als het reces is, dan tennis ik graag."

De volgende headline: de paus nodigt Poetin uit op audiëntie om het te hebben over Oekraïne. Poetin laat de paus op zijn beurt ruim een uur wachten. Vindt u dat aanmatigend?

"Dat is natuurlijk weer typisch Poetin. Dat is niet de eerste keer. Poetin is natuurlijk een machtspoliticus pur sang. Dit is zijn manier om te zeggen dat hij er niet van gediend is dat de paus zich bemoeit met zijn politiek. Hij laat duidelijk weten dat hij daar geen boodschap aan heeft. Wat mij betreft is het een teken van onbeschoftheid. Als je iemand uitnodigt, laat je je gast niet wachten. Afgezien daarvan is het belangrijk dat we met Rusland in gesprek blijven. Na de val van de muur is er van alles beloofd aan de Russen wat betreft veiligheid, en hun buurlanden niet bij de NAVO, maar die beloften zijn niet nagekomen. Rusland - aan de andere kant - annexeerde de Krim, iets wat natuurlijk echt niet door de beugel kan. Dit alles geeft spanningen, we moeten blijven zoeken naar diplomatieke oplossingen."

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) bezoekt Iran in een vreemde outfit. Iraanse parlementariërs klagen hierover...

"Ik vind dit zelf niet zo interessant. In zo'n cultuur is andere kleding per definitie aanstootgevend. Ik weet niet of het een statement van haar was, daar heb ik het niet goed genoeg voor gevolgd."

De hele wereld heeft het er over, zelfs The New York Times!

"Dat gebeurt helaas zo verschrikkelijk vaak. Er wordt gefocust op een detail, terwijl het eigenlijke nieuws in de schaduw komt te staan."

Dan nieuws dichterbij huis. De outfit van Trijntje. Wat vond u ervan?

"Welke?"

Het parachutepak...

"Ze had die eerste jurk wel aan mogen houden."

Vond u die wel sexy?

"Ze had gewoon vol moeten houden. Er werd veel over gesproken, maar dat is niet per se slecht. Bovendien heb ik legio clowns voorbij zien komen op het songfestival, dus ik had me er weinig van aan getrokken in haar plaats. Haar laatste outfit was wat minder, dat is jammer. Maar we moeten niet vergeten dat als het om zang had gedraaid, Trijntje met twee vingers in haar neus de finale had gehaald. We zouden het haast vergeten: het is een songfestival, geen modeshow."

Dan, ophef over het gegraai van Jan Mulder. Hij vult zijn zakken rijkelijk bij een Belgische krant, Het Laatste Nieuws. Hij verdient meer dan u, met één column per week.

"Zo lang het niet van de belastingcenten wordt betaald, vind ik dat prima. Het is veel geld, dat heeft hij knap voor elkaar gekregen."

Wat verdient u?

"Ik zit ver onder de Balkenende-norm, net boven modaal. Wij leveren een deel van ons salaris in. Ik vind dat ik als kamerlid, gekozen door het volk, geen financieel belang mag hebben. Ik zit hier voor mijn idealen."

En de opbrengst van uw nieuwe boek, verdwijnt dat dan ook de partijkas in?

"Nee, ik heb een deal gesloten met de uitgever dat we de prijs van het boek laag kunnen houden, zodat veel mensen het kunnen kopen. Er is geen sprake van royalties, ik hoef er geen dubbeltje rijker van te worden."

Een dubbeltje zou toch fijn zijn? U heeft het geschreven en u werkt er hard voor..

"Ik zit in de politiek om dingen voor elkaar te krijgen. Het zou niet gek zijn als ik hierdoor meer invloed zou krijgen. Daarom sta ik graag op de website van de Libelle."

Maar ondertussen zit de SP al sinds mensenheugenis in de oppositie. Wordt u daar nou nooit moe van?

"Ook als oppositie kan je zaken op de agenda krijgen. En daarnaast besturen we inmiddels in zes van de twaalf provincies en in 45 gemeenten."

Wanneer gaat u eindelijk regeren?

"Och, als ik toch een glazen bol had... Het is niet de vraag of we gaan regeren, maar wanneer."

Dit weekend is Pinkpop. Gaat u?

"Nee, helaas laat mijn agenda dat niet toe. Ik was graag gegaan, want ik houd heel erg van muziek. Ik ben breed van smaak. Ik houd heel erg van jazz en van heavy metal. Rammstein heb ik in Nijmegen gezien, echt een fantastische show. En ik ben een enorme Metallica-fan. Die heb ik tijdens hun eerste Europese tour in 1984 gezien in Zwolle."

Het boek 'Het kan wel' van Emile Roemer lezen? Het is hier te koop.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden