PREMIUMMaatschappij & cultuur

Emine (44) over haar hoofddoek: “Vooroordelen horen bij mijn leven. Dat is niet oké, maar het went”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

De in Turkije geboren Emine Uğur (44) is sociaal dienstverlener bij een grote gemeente, fervent twitteraar en columnist voor Trouw.

Krista IzelaarPetronellanitta

“Toen ik zestien was, maakte ik bewust de keuze om een hoofddoek te dragen. Mijn vader had het me afgeraden: hij maakte zich zorgen om me en zei dat ik later altijd nog die keuze kon maken. Die zorgen waren niet onterecht, want vanaf het moment dat ik met hoofddoek de straat op ging, werd er meteen heel anders met me omgegaan. Opeens gingen mensen ervan uit dat ik nauwelijks Nederlands sprak en in winkels werd ik in de gaten gehouden. Ik ging heel erg mijn best doen om te bewijzen dat ik echt wel deugde: overdreven vriendelijk zijn, altijd glimlachen. Erg vermoeiend. Toen ik tijdens mijn studie Nederlands Recht de collegezaal binnenkwam, vroeg de professor wat ik kwam doen. Vooroordelen en discriminatie zijn zo verbonden met mijn leven, het is niet oké, maar het went. ‘Ga terug naar je eigen land’, wordt er soms gesist als ik gewoon op de trein sta te wachten. Of ik zie iemand schrikken die de lift in wil stappen en mij ziet staan. Voor mijn zoon van twaalf koop ik niet de winterjas met bontkraag die hij zo graag wil, omdat ik weet dat hij dan aan het stereotiepe beeld voldoet. Ik laat alles zo veel mogelijk van me afglijden, anders heb ik geen leven. Ik ben actief op Twitter en krijg veel bijval, maar net zo veel haatberichten. ‘Als ik je tegenkom op straat, ruk ik die hoofddoek van je kop.’ Toch blijf ik me uitspreken, vooral omdat ik wil opkomen voor komende generaties. Het huidige politieke klimaat baart me zorgen, volgens de PVV zijn vrouwen zoals ik niet welkom in de publieke ruimte. Ik snap dat mensen vooroordelen hebben, die hebben we allemaal, maar pure haat zal ik nooit kunnen begrijpen.”
Emine op Twitter: @overlistener

Styling: Gwendolyn Nicole | Haar en make-up: Astrid Timmer | M.m.v. Zara (colbert, bloes), Levi’s (jeans)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden