null Beeld

Eropuit dit hemelvaartsweekend? Dít kun je nu wel en niet doen

Hemelvaart is voor velen een vrije dag. Dat is al fijn, maar nu zit het weer ook nog eens ontzettend mee. Hemelvaart 2020 is dan ook meteen de warmste dag tot nu toe, met temperaturen oplopend tot wel 28 graden in het zuiden van het land. Maar wat kun je nu wel en niet doen dit lange hemelvaartsweekend, gezien de coronamaatregelen?

Anne-Flore Muller

Zó houd je het veilig, maar kun je wél genieten van de zon.

Picknicken met Hemelvaart

Terwijl het misschien wat tegenstrijdig klinkt, is het gewoon toegestaan om lekker ergens te gaan picknicken. Als je geen tuin tot je beschikking hebt, mag je gewoon naar een openbare plek gaan. Een park of het bos bijvoorbeeld. Let wel: dit mag je alleen doen met je gezinsleden. Afstand houden van hen is niet nodig, dus jullie kunnen gewoon gezellig op een kleedje neerstrijken als familie. Zorg er natuurlijk wél voor dat je voldoende afstand van andere zonaanbidders houdt.

Bootje varen

Het warme weer smeekt om een boottochtje. Dat klinkt als een veilig en goed idee, maar toch wordt dat nog afgeraden. Wanneer het erg druk op het vaarwater wordt, is het namelijk lastig om de gewenste afstand te houden. Ook mag je maar met 2 mensen op een boot zitten, wat het misschien niet erg aanlokkelijk maakt. Bij de waterkant neerstrijken is dus een beter idee, maar zorg er wel voor dat je dit op een plek doet waar genoeg ruimte is.

Naar de dierentuin gaan

De meeste dierentuinen en pretparken hebben hun deuren weer geopend. Mocht je je (klein)kinderen willen verrassen met een leuk uitje, is het wel zaak dat je goed oplet en afstand houdt van de andere bezoekers. Zomaar een bezoekje brengen kan echter niet, want de meeste attractieparken hebben momenteel een bezoekersslot. Oftewel: je bent verplicht om online een kaartje te kopen voor een bepaald tijdsslot. Zo kan er voorkomen worden dat het er té druk wordt.

Dagje strand

Het warme weer smeekt ook om een dagje strand. Niets fijner dan genieten van zon, zee en strand met zulke heerlijke temperaturen, maar toch wordt richting de kust rijden afgeraden. Wegens de warmte wordt er namelijk gevreesd voor extreme drukte, waardoor sommige gemeenten al eerder lieten weten genoodzaakt te zullen zijn hun wegen richting het strand te sluiten. Onder meer Katwijk, Zandvoort, Castricum en Egmond verwachten dergelijke maatregelen te moeten treffen, meldt Telegraaf.

Zwemmen in het zwembad

En hoe zit het dan met zwembaden? Buitenzwembaden waren al even geopend. Sinds 29 april is het al weer toegestaan om daar baantjes te trekken. En met ingang van 11 mei hebben binnenzwembaden hun deuren ook weer opengesteld voor bezoekers, maar toch gelden hier strikte regels. Reserveer van tevoren, kom niet met het openbaar vervoer en doe plassen, omkleden en douchen thuis, luidt het advies. Wegens verwachte drukte is het misschien tóch het beste idee om een zwembadje in de tuin neer te zetten, zodat je zonder zorgen kunt genieten van waterpret.

Thuis blijven

Gewoon thuis blijven is nog altijd de beste en veiligste optie. Ben je gezegend met een riante tuin? Maak daar dan gebruik van, en geniet van de zon rondom je huis. Het is toegestaan om mensen uit te nodigen, mits dat niet meer dan 3 personen zijn. Het voelt misschien onnatuurlijk, maar geef elkaar (nog) even geen knuffel en houd gepaste afstand. Maar zo kun je tóch een beetje gezelligheid in huis halen.

Ook niet onbelangrijk: voorkom dat je vandaag verbrandt! Dokter Rutger geeft zijn beste tips om dit te voorkomen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Telegraaf. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden