PREMIUMInterview

Evelien de Bruijn (46): “In ons samengestelde gezin is het nooit saai”

null Beeld Kiki Reijners
Beeld Kiki Reijners

Evelien de Bruijn (46) combineert een radio- en tv-carrière én maakt een podcast. Haar man heeft al kleinkinderen, zij een zoon van 21. “Van baby’s tot diep in de nacht drinken: er gebeurt hier altijd wel wat.”

Iris van LunenburgKiki Reijners

Je doet van alles, maar radio is wel jouw grote liefde, of niet?

“Ik heb altijd veel met radio gehad. Vroeger stond ik zelfs op voor programma’s waarnaar ik graag wilde luisteren. En natuurlijk nam ik op cassettebandjes liedjes op.”

Radio en televisie zijn verschillende werelden. Zijn die te combineren?

“Soms is het even doorbijten. Nu doe ik Hart van Nederland in het weekend, de rest van de week werk ik bij Ekdom in de morgen. Straks ga ik me weer focussen op Hart van Nederland en ben ik minder te horen op de radio, waardoor ik weer een normaal mensen­leven kan leiden.”

null Beeld

Elke dag zo vroeg opstaan, doet dat iets met je?

“Ik had gehoopt dat ik kon zijn zoals Gerard Ekdom. Hij gaat gewoon om elf uur ’s avonds naar bed, dus hij heeft nog iets aan zijn avond. Ik kan dat niet, dan word ik bloedchagrijnig en ben om negen uur ’s avonds alsnog doodop. Ik ga nu keurig om half negen naar bed. Dat heeft best een grote invloed op je leven. Al was dat in coronatijd wel anders. Als er dan mensen op bezoek waren, gingen ze uiterlijk negen uur weg vanwege die avondklok. Ik moet echt gedisciplineerd leven en goed voor mezelf zorgen, anders gaat het niet. Misschien zou ik eens een van-negen-tot-vijfbaan moeten hebben. Het zou wel leuk zijn om een keer een normaal leven te leiden. Tegelijkertijd weet ik hoe bevoorrecht ik ben, dat ik op zulke bijzondere plekken terechtkom. En ’s ochtends om kwart voor zes keihard lachen met collega’s maakt een hoop goed.”

Wat vind je leuker, tv of radio?

“Ik vind live televisie leuk om te doen, bijna leuker dan vooraf opnemen. In het laatste geval moet je na de opnames altijd nog even blijven, bijvoorbeeld om een shot over te doen. Niet erg, maar het kost veel tijd. Voor Hart van Nederland heb ik ook mooie live verslagen mogen maken, bijvoorbeeld voor de Alpe d’HuZes en Tour du ALS. Dat vind ik bijzonder, daar haal ik mijn energie uit.”

Wat heb je met zulke evenementen?

“Ik houd van sport en ik vind het bijzonder dat mensen een sportieve prestatie inzetten om iets wat tegenzit in hun leven te verwerken. De verhalen die daaruit voortkomen, wil ik graag optekenen.

Een aantal van de mensen die ik heb ontmoet, vergeet ik nooit meer. Ik vind het mooi dat ik hun verhalen in mijn rugzak mag meenemen.”

null Beeld

Wil je zelf geen programma ontwikkelen?

“Toevallig heb ik daar laatst over nagedacht. De liefde is zo’n onderwerp waarover je altijd iets kunt maken. Soms zie ik twee mensen op een bankje zitten, knus tegen elkaar aan, en dan denk ik: o, die mensen zijn al heel lang samen en vinden elkaar kennelijk nog steeds lief. Daar zou ik het liefst naast gaan zitten en vragen hoe ze daar samen zijn gekomen, hoe ze het volhouden met elkaar, wat hun geheim is. Ach ja, dat idee wappert, een concreet plan is er niet. Qua romantiek ben ik een verschrikkelijke dweil, ik ben dol op klassiekers als Love actually en Four weddings and a funeral. Echt, dan kun je me wegdragen. Net als bij All you need is love tijdens kerst: je wéét dat er straks iemand komt aanlopen, je kent de formule, en tóch is het mooi om naar te kijken. Huilen geblazen, net als bij verdrietige, romantische boeken.”

Zelf ben je twee keer getrouwd.

“Mijn eerste huwelijk was mooi en liefdevol en we zijn – daar ben ik trots op – goed uit elkaar gegaan. Laatst gaven we een feestje voor onze zoon en bleef mijn ex-man bij ons slapen. Op zo’n moment denk ik: wauw, dat hebben we toch maar goed voor elkaar. De liefde tussen mijn eerste man en mij was op. Ik was jonger dan hij en enorm aan het groeien, we zijn elkaar een beetje kwijtgeraakt. Mijn huidige man is weer een stuk ouder dan mijn eerste man, kennelijk ben ik daar naartoe aan het groeien. Hierbij blijft het. Ik ben twee keer getrouwd, één keer gescheiden en niet van plan om een derde keer te trouwen.”

null Beeld

Hoe houd je je relatie leuk?

“In coronatijd was dat af en toe ingewikkeld. In de eerste lockdown vond ik het heerlijk: samen sporten, lekker naar mijn werk, vervolgens weer fijn samen zijn. De tweede lockdown was anders. Toen dacht ik af en toe: kun je niet even weg? Dan kwam ik moe thuis, kon niet veel verdragen, maar dan dacht mijn man: o gezellig, ze is thuis!”

Vroeg je je dan niet af: is dit wat ik wil?

“We zijn nu zes jaar getrouwd. Twijfels over mijn liefde voor hem heb ik nog nooit gehad. We zijn altijd plannen aan het maken. We hebben een groot samen­gesteld gezin, het is nooit saai. Hij heeft drie dochters en acht kleinkinderen, de negende is onderweg. Het ene weekend zitten we tot diep in de nacht te drinken met mijn zoon van eenentwintig, het volgende weekend zitten we tussen de baby’s. Er gebeurt zo veel om ons heen.”

null Beeld

Je hebt met je zoon een podcast gemaakt. Hoe was dat?

“Soms dacht ik: hij neemt mij mee in plaats van andersom! Boris kan goed verwoorden wat hij denkt. Daar ben ik blij om, want ik wilde best wel wat met hem bespreken. Zoals wat er in je omgaat als je uit de kast wilt komen. Toen we de podcast opnamen, was hij daar heel open over. Door de opnames en door veel met elkaar te praten, kreeg ik een extra bijzondere band met hem. Natuurlijk is het een gekke setting, dat ik hem interview, maar daardoor kon ik hem wel meer vragen. We waren in New York toen hij op een best wel pittige manier uit de kast kwam. Hij vertelde ons achteraf dat hij via een online datingsite een zeventienjarige jongen zijn hotelkamer in had gesmokkeld. Toen we dat hoorden, zijn we daar erg mee bezig geweest. We waren best een beetje boos: moet dat nou zo? Maar natuurlijk ook: lieve schat, het is helemaal niet erg dat je op jongens valt. Het was een heel proces.

Waar we verder in zijn gegaan. We hebben ook gezegd: joh, ga nou eens op de normale manier daten. Toen hij dat vervolgens deed, dacht ik: nou, leuk. Ik heb een gay zoon. Maar de vraag waarom hij op die manier uit de kast was gekomen, bleef hangen. Die wilde ik beantwoord hebben. Waarop hij zei dat hij er gewoon nog niet klaar voor was. Het was zijn geheim en op dat moment voelde hij zich beter bij dat geheim dan dat zijn ouders zouden zeggen: ‘Denk je niet dat je op jongens valt?’ Overigens heb ik nooit uitgesloten dat hij op mannen zou vallen, maar ik was er ook niet honderd procent zeker van.”

Heb je het gevoel dat je het goed hebt gedaan als moeder?

“Ik heb daar nooit over getwijfeld. Als je als ouders vrijdenkend bent, krijg je wel de ‘beloning’ dat je kind je sneller iets wil vertellen.”

null Beeld

Boris vertrekt binnenkort naar New York.

“Hij heeft het altijd over New York gehad. Misschien juist omdat hij daar uit de kast is gekomen. Toen hij vertelde dat-ie een master in New York wilde gaan doen, zei ik: ‘Tuurlijk schat, doe maar!’ Ondertussen dacht ik: eerst zien, dan geloven. Maar het gaat gebeuren, hij gaat daar zestien maanden een master doen én samenwonen met zijn vriend. Ik ben heel trots op hem, zag ons in gedachten al voorbijkomen bij Hello, Goodbye, haha!”

Dan is het wel afgelopen met jullie gezamenlijke podcast. “Ik heb nog een paar mensen op mijn verlanglijst. Ik heb nu vooral gesproken met homo’s en lesbo’s, maar de lhbti-gemeenschap is veel groter. Schrijver Arthur Japin zou ik graag spreken, hij leeft samen met twee mannen. Ik wil alle vormen van liefde aankaarten.”

Heb je van die podcastserie zelf nog iets geleerd?

“Door in het hoofd van anderen te kruipen, leer je sowieso. Het is me wel duidelijk dat het voor elke ouder belangrijk is je kind een veilige omgeving te kunnen bieden. We hebben ook gesproken met een psycholoog, waardoor ik me bewuster ben geworden van kleine dingen. Haar dochter is vijf. Zij en haar partner zeiden tegen haar: ‘Als je verliefd wordt, kun je verliefd worden op meisjes en jongens.’ Dat vind ik belangrijk. Je hoeft het niet de hele tijd te laten vallen, maar laat weten dat je het oké vindt. De psycholoog appte me later nog: ‘Evelien, ik heb morgen een bruiloft. Mijn dochter vroeg of ik een foto wilde maken van de bruid en ook van de ander; ze wilde weten of dat een man of een vrouw was.’ Door dat soort dingen bespreekbaar te maken, maak je het een stuk normaler.”

Nog even over Hart van Nederland, waar twee presentatoren zouden zijn ontslagen omdat ze over de ‘houdbaarheidsdatum’ waren. Ben jij daar bang voor?

“Ik denk dat de directie het tijd vond worden voor een nieuwe generatie presentatoren. Dat vond ik moeilijk, ik mis die meiden nog steeds.”

null Beeld

Zou je iets aan je uiterlijk veranderen als ze daarover zouden praten?

“Ik zou nooit aan mezelf laten sleutelen om mijn baan bij de televisie te behouden. Zou ik hangende oogleden hebben waarvan ik zelf last had, zou ik er iets aan laten doen. Maar geen botox of een borstvergroting. Ik vind het juist mooi dat je het leven of de verhalen kunt zien in iemands gezicht. Ik heb veel gelachen in mijn leven, maar ook veel gehuild. Dat mogen mensen zien.”

Hoe lang wil je dit werk nog blijven doen?

“Soms zeg ik thuis: ‘Schat, zullen we gewoon samen lekker niks doen? Dan gaan we nu nog even werken en sparen en daarna stoppen.’ Toch is dat niets voor mij. Ik vind werken echt heel leuk, het geeft me veel. Als ik anderen dan ook nog eens blij kan maken met mijn gelach of een mooi verhaal, dan is dan alleen maar hartstikke mooi.” ■

Meer Evelien

Evelien de Bruijn (1974) werkte o.a. bij Radio 3 (tegenwoordig 3FM) en RTV Utrecht en als manager van de band Van Dik Hout. Sinds 2006 is ze een van de vaste gezichten van Hart van Nederland op SBS 6, Daarnaast is ze nieuwslezeres bij Ekdom in de Morgen op Radio 10 en presenteert ze dagelijks Eveliens Lovesongs op Radio M Utrecht. In Uit de podcast interviewt ze bekende Nederlanders over hun coming out (te beluisteren via linda.nl en Juke).

null Beeld

Uit de tent lokken

Hoe vaak loopt Evelien de Bruijn met een wc-rol in haar hand over de camping? Begint ze de dag met koffie? En hoe denkt ze over een koude douche? Iris van Lunenburg bespreekt het met haar in deze video:

Benieuwd wie er volgende week in de tent zit? Raad mee op Instagram @libelle

  • Tekstbewerking: Christien Jansen. Styling: Liselotte Admiraal. Haar en make-up: Astrid Timmer. Productie: Charissa Macnack. Met dank aan: Glamp Outdoor Camp Veluwe, Lolaliza via Wehkamp (jumpsuit), H&M (sleehakken), LaDress (wikkeljurk), Liu Jo (zonnebril), Mango (jurk), Ivy Lee (laarsjes).

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden