null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

PREMIUM

Evelyn Brakema: “Al die medicijnen die we weggooien, dat moet anders”

STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat. Dat zijn Libelle Sterren. Tien weken lang zet Libelle een STER in het zonnetje die zich inzet voor een groener, schoner én mooier Nederland. Vanaf 28 oktober is het mogelijk om via libelle.nl/ster te stemmen op de vrouw die u ziet als dé Libelle STER van 2021. De winnares ontvangt een speciaal ontworpen wisselster.

Merel BronsPetronellanitta

Deze week kandidaat 9:

Evelyn Brakema (31, arts) zet zich met de Groene Zorg Alliantie in voor meer duurzaamheid in de zorg.

“Ik ben arts en heb de eed afgelegd gezondheid te bevorderen en niet te schaden. Tegelijkertijd draagt het werk in de zorg bij aan klimaatverandering en maakt het mensen indirect juist ziek. Zeven procent van de Nederlandse CO2-uitstoot komt van de zorg, van het vervoer van patiënten en medicijnen tot het energiegebruik van apparatuur en het afval dat ontstaat bij het produceren van medicijnen. Daar wil ik iets aan doen, want het kan allemaal wel wat duurzamer. Sterker, dat móet.

Tijdens de opleiding geneeskunde was er totaal geen aandacht voor duurzaamheid in de zorg. Dat vind ik een gemiste kans. Ik lag er in eerste instantie wakker van, want ik had de indruk dat niemand besefte hoe serieus het is en hoeveel mogelijkheden we hebben om het anders te doen. Maar nu merk ik dat het steeds meer leeft in mijn beroepsgroep. Samen met anderen werk ik eraan om het onderwerp in het medisch onderwijs op te nemen en om het hoger op de politieke agenda te krijgen. Verder doe ik onderzoek naar duurzame zorg en geef ik er webinars en workshops over. Ook ben ik een van de oprichters en voorzitter van de landelijke Groene Zorg Alliantie. Deze alliantie verbindt de verschillende groene groepen die ontstaan, zodat we samen sterker staan en de zorg sneller kunnen vergroenen.

null Beeld

Uiteindelijk komt het vooral aan op veranderingen in ons dagelijks werk. Is het echt nodig dat die patiënt naar het ziekenhuis rijdt voor een uitslag of kan het ook digitaal? Moeten wij zo’n grote hoeveelheid medicijnen voorschrijven of kunnen we beginnen met een kleine dosering en kijken hoe dat bevalt? Veertig procent van de geneesmiddelen die worden weggegooid, had voorkomen kunnen worden.
Ik stop er heel veel tijd en energie in om de verbinding te zoeken met anderen, om samen dit onderwerp op de kaart te krijgen en aan te pakken. Maar gelukkig geeft Groene Zorg Alliantie me ook heel veel energie!”

  • Styling: Maartje Bodt. Haar en make-up: Astrid Timmer. M.m.v.: Iben (trui)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden