null Beeld

Exclusief: Martien uit ‘Ik Vertrek’ over zijn coming out

Martien (54) was er na bijna 25 jaar huwelijk voor zichzelf uit dat hij op mannen valt. Ook zijn gezin was al langer op de hoogte. De rest van Nederland kwam er afgelopen zomer achter, tijdens het programma 'Ik vertrek, 10 jaar later'.

online redactie Libelle Daily

Foto: Martien met zijn dochter Montana (21)

Martien: "Mijn coming out is me overkomen, zo voel ik dat. Nooit eerder had ik gemerkt dat ik gevoelens had voor mannen. Totdat ik op mijn veertigste op vakantie in Israël voor het eerst met een man kuste. Opeens viel het kwartje en realiseerde ik me dat ik op mannen val. Tot in mijn tenen voelde ik: dit moment zet mijn hele leven op zijn kop."

In de war

"2 dagen na thuiskomst vertelde ik mijn vrouw Erica wat er was gebeurd en hoe ik me voelde. Ik was in de war, want ik was gelukkig met mijn vrouw. Maar wat ik bij deze kus had gevoeld, was zo anders. Ik moest uitzoeken wat ik hiermee wilde. Erica reageerde heel begripvol. Ze stelde voor om een tijdje uit elkaar te gaan, zodat ik kon uitzoeken wat ik wilde. Er volgde een moeilijke tijd. Ik had het gevoel dat ik opnieuw geboren moest worden. Soms dacht ik: bestond er maar een pil die ervoor zorgt dat ik in één klap weer de oude Martien ben. Dat was makkelijker geweest."

LEES OOK: TV-COLUMN: VROUWEN UIT 'IK VERTREK' DOEN 'T TOCH MAAR MOOI

Gemis

undefined

"2 jaar woonde ik in een appartement in Amsterdam en dompelde ik me onder in het gay uitgaansleven om te ervaren hoe ik dat vond. Ik vond het allemaal gezellig, maar had niet het gevoel dat dit wereldje iets toevoegde aan het fijne, warme gezinsleven van thuis. Ik miste mijn vrouw en kinderen en was er nog niet klaar voor om mijn nieuwe leven te beginnen."
Een bed and breakfast
"Erica en ik hadden al jaren samen een droom om een kasteel in Frankrijk om te toveren tot een bed and breakfast. We hadden dan wel geen sexuele relatie meer, maar we waren nog wél een goed en liefdevol stel samen. We besloten de sprong te wagen. Ook voor de kinderen leek ons dit goed, zo groeiden ze op bij 2 ouders. Het bleek de juiste beslissing: het kasteel werd prachtig en we hebben er een geweldige tijd gehad."
LEES OOK: IK VERTREK-KANDIDAAT MARTIEN IS EEN WARE STER
Groot feest
"Toen we na 2 jaar terugkeerden naar Nederland, zijn we toch gescheiden. We hebben een feest gegeven om 25 jaar huwelijk te vieren en de volgende dag zijn we als zeer goede vrienden uit elkaar gegaan. Erica staat nog steeds op nummer 1 bij mij en ik hou ontzettend veel van haar. Ik woon nu een dorpje verderop en we eten minimaal één keer in de week samen. Ze was laatst 3 weken op vakantie, en dan tel ik echt de dagen tot ze weer thuis is. Ik voel me leeg zonder haar."
Aanbiedingen van tv-programma's

"Nadat we afgelopen zomer op televisie waren geweest in Ik vertrek, 10 jaar later, kregen we veel mooie reacties. Mensen noemden mij 'zo’n leuke en gezellige man'. Kennelijk is dat opgepikt door programmamakers, want ik heb meerdere aanbiedingen voor televisieprogramma’s gekregen. Ik ben nu druk aan het bekijken wat ik ga doen. Fantastisch!"

De toekomst

"De mannen staan nog niet voor de deur te trappelen, maar daar zit ik ook niet echt op te wachten. Mijn leven voelt op dit moment compleet, met mijn vrienden, ex-vrouw en mijn kinderen om me heen. Ik zit goed in mijn vel en we zien wel wat de toekomst brengt."

Het verhaal van dochter Montana

Martiens dochter Montana vertelt in Libelle hoe zij de coming out van haar vader heeft ervaren. Lees haar verhaal in Libelle 42, vrijdag 9 oktober in de winkel. Montana: “In de kern is mijn vader niet veranderd sinds zijn coming-out. Al had hij wel een periode waarin hij steeds zijn haar verfde."

Bekijk de hele uitzending van Martien in 10 jaar Ik vertrek hier

Interview: Merel Brons. Beeld: Petronellanitta

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden