null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Expeditie Robinson-blog: “Net als Niels heb ik een beetje heimwee. Naar vorig jaar”

Marleen KoolmeesANP Kippa

null Beeld

Libelle’s Marleen is een trouwe fan van ‘Expeditie Robinson’, hoewel ze er zelf nooit zou willen zitten. Behalve dan omdat je zoveel afvalt, vooruit. Ze praat ons bij over wat er speelt op het onbewoonde eiland.

We zitten pas op dag 13 en net zoals Niels heb ik ook een beetje heimwee. Naar vorig jaar, toen er TENMINSTE NOG WAT GEBEURDE!!! Ik weet niet wat het is met dit seizoen maar ik kom er gewoon niet zo goed in – met dien verstande dat de lethargie vanaf nu misschien van de eilanden is verdwenen nu zemelaars Joëlle en Richard definitief naar huis zijn gekeerd om daar verder te lanterfanten. Kannonnen zeg, wat kan die pa Witschge goed relaxen. En drijven. En niets doen. En maar plannen smeden ondertussen, zoals een ware voetballer betaamt. Maar dat een van die plannen is om de proeven te saboteren om je dochter erin te houden, vind ik wel heel erg beneden peil. Alhoewel… in de voetballerij worden natuurlijk ook aan de lopende band wedstrijden gefikst, dus deze strategie was te verwachten. Klein hoogtepuntje in de monoloog van pa Witschge over hoe hij zijn dochter miste, was de bijna niet verstaanbare opmerking van Roeland: “…je mist natuurlijk ook die heerlijke vlechten van jouw dochter…” Briljant! Zet eens wat vaker de microfoon dicht bij Roeland zou ik zeggen, want die man maakt tenminste mooie zinnen en weet ze ook nog eens perfect te timen. Je bent een goede acteur of je bent het niet – en dan laten we dat Koos Kneus-poppentheater van vorige week op de beach even buiten beschouwing. En dat bouwvakkersdecolleté ook. Roel is my man. Nog even een fijn citaat: “We moeten nu spijkers met koppen slaan, anders wordt het een slecht verhaal.”

Angstaanjagend

Oh nee, wacht. Kaj is eigenlijk mijn man. Eerlijk, recht door zee, volgt zijn hart en een beetje zijn hoofd, heeft geinige one-liners en geen last van sterallures. Nou is hij natuurlijk ook geen enorme BN’er, maar dat is Carolina ook niet en die heeft toch, euhhh, laten we zeggen, best last van sterallures. Gelukkig is ze van die balk afgedonderd (waarom hadden ze opeens allemaal schoenen aan? Heeft de sponsor gebeld ofzo?) dus voorlopig zit zij nog lekker met Soundos en judas Marlé op het eiland van de Onbekenden en heeft Herold de grote oversteek gemaakt. Karma is a bitch, Carolina en dat weet jij nu ook. Had je maar niet meteen een plannetje moeten smeden om Herold te ‘breken’ door dat vage rantsoenplan. Logisch dat Soundos – fly like a butterfly, sting like a bee – kan ze eens stoppen met die kreten - daar meteen in meeging maar dat Marlé zo makkelijk om te praten bleek, vind ik best angstaanjagend. Die vrouw is toch politie-onderhandelaar?

Maar goed, we rennen even door de aflevering van gisteren en kunnen vanaf nu toch hopen op iets meer spanning en sensatie nu de samensmelting bijna een feit is. Want van dat kinderachtige gekibbel tussen Marieke en Niels wordt niemand blij. Al moet ik Marieke nageven dat ze wel een helder verhaal houdt tegen Niels, die zich natuurlijk als een soort kleuter heeft gedragen. Ja, hij is fysiek een enorme Robinson maar wat is deze man zwaar op de hand zeg. Een beetje meer humor zou al heel veel helpen maar hij neemt alles en met name zichzelf zo serieus. Nogal wiedes dat Roeland en Richard het niet kunnen laten om hem een beetje af te zeiken… Wel weer een punt voor Niels voor alwéér een nieuwe styling van de lelijke pet-rode bandana-combinatie. Dit keer zagen we dat hij de bandana als een soort brillenkoord heeft gebruikt, langs de klep van de pet om de boel op zijn hoofd te verankeren. Het is gewoon een heel creatieve jongen.

Macht van de showbizz

Okeee, Imke-brows! Waarom ben jij zo ongelooflijk wit? Ik begrijp er echt niets van: iedereen wordt zo langzamerhand zo bruin als een kokosnoot, behalve jij. Zelfs Herold heeft een kleurtje, maar jij blijft stralend wit waardoor ook jouw wenkbrauwen zo leuk uitkomen. Een van de raadselen van dit seizoen. Maar verder niets dan lof, je bent gelukkig, jouw maatje Carlos is er weer (ben nu al benieuwd naar de verhalen straks over wat het thuisfront vond van deze fijne Robinson-vriendschap) en je doet het goed in de proeven. En! Je bent reunited met Carlos, Herold komt eraan dus het front van de Onbekenden wordt sterker en sterker, het wordt nu serieus oppassen geblazen voor de BN’ers. Ik ben heel benieuwd of er crossmediale bondjes zullen worden gesmeed: gaan Bekenden en Onbekenden elkaar ooit vinden op dat eiland of is de macht van de showbizz toch sterker dan wat dan ook? Dat kan nog interessant worden.

Kaj en zijn eeuwige schaduw Danny zijn in ieder geval blij met Imke, dus so far so good. Brengt me naar Danny die ik deze week voor het aller-aller-allereerst iets origineels heb zien doen namelijk zijn Soundos met de handjes-imitatie. Verder was de opbrengst weer karig qua Danny maar zijn aanwezigheid op het eiland is wel hét bewijs dat de ‘ik blijf lekker onder de radar en kom dan best ver-strategie’ prima werkt. Plus dat vrienden zijn met Kaj – waren ze dat al van tevoren? – ook wel handig is. Die vriendschap neemt een Batman en Robin-achtige wending zo langzamerhand.

Complete kul

En verder lieve kijkertjes is er eigenlijk niets interessants te melden, behalve dan natuurlijk de ongelooflijke mooie ontknoping van de eilandraad. Life beats fiction, dit had echt niemand kunnen voorspellen. Zalig hoe de montage niets heeft laten zien van Niels zijn voornemen om zijn gouden munt in te zetten om Roeland te beschermen. Er werd ook weer optimaal geacteerd daar op die houten bankjes. Roeland: “We tillen elkaar wel op als clubje, de sfeer is heel gemoedelijk.” Schei toch uit Roelie, dat ís gewoon complete kul. De sfeer is om te huilen, in ieder geval volgens Niels. Marieke: “Ik vind het heel moeilijk om mijn stem uit te brengen…” Hoezo? Je wilt Niels er toch gewoon uithebben, dat is toch geen breinbreker?

Maar goed. Het was echt een mooi moment. Richard naar huis, dat zag-ie wel zitten, Roeland voor eeuwig in de schuld bij Niels en Niels himself blijft toch nog maar even. Houd vol Nielsie, er komen vast aardige mensen bij na de samensmelting.

Mijn voorspelling voor volgende week: Soundos valt wederom als eerste van de balk omdat ze maar blijft wapperen met haar handen, Carolina wint helaas toch van Marlé en haalt de samensmelting en de eerste die eruit gaat, gaat vrijwillig en heet Niels.

Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden