null Beeld

Experts waarschuwen: waarom je dít schattige plantje beter niet kunt kopen

Als er één plantje is waarbij je meteen een lentegevoel krijgt, dan is het wel de gele bieslelie. Het plantje ziet er hartstikke fleurig uit, maar toch kun je ‘m maar beter niet meenemen uit het tuincentrum. De gele bieslelie is namelijk erg schadelijk voor de natuur.

Erandi Godinez

Floron, een organisatie voor de bescherming van de Nederlandse Flora, vraagt mensen dan ook om het plantje niet meer te kopen.

Handen vol aan plantje

De reden dat de gele bieslelie zo schadelijk is voor de natuur, heeft te maken met het feit dat hij ontzettend snel woekert en zo andere planten verdringt. Staatsbosbeheer heeft er dan ook de handen vol aan om het plantje te verwijderen. Volgens Baudewijn Odé van Floron is de toenemende hoeveelheid gele bieslelies absoluut niet wenselijk. “Één struik is niet erg in het bos, maar we zien dat die soorten hand over hand toenemen. En op een gegeven moment ben je te laat”, zo vertelt hij aan RTL Nieuws.

'Ik dacht eerst nog: leuk plantje'

Boswachter Marijke Lieman kan hier over meepraten. Zij heeft dit jaar al 110 gele bieslelies moeten verwijderen. “Ik dacht eerst nog: leuk plantje, die zet ik thuis neer. Maar dat heb ik gelukkig niet gedaan. Ineens schoot 'ie als een idioot omhoog en werd het een probleem. Op de Grevenlingendam stond twee hectare vol met het plantje.”

Slecht voor insecten

Het grootste nadeel aan de gele bieslelie, is dat ‘ie er dus voor zorgt dat andere planten er niet meer door kunnen groeien. Daarnaast lijden insecten ook nog eens onder de komst van de nieuwe plant. “Bij de planten op de kale zandgronden horen bepaalde insecten. Als er ineens een andere plant bijkomt, dan hebben die insecten niks meer te halen”, zo legt boswachter Lieman uit. En daar blijft het helaas niet bij: “Je raakt de insecten kwijt en daarmee ook de vogels die bij die insecten horen en daarmee ook de soorten die vogels eten. Het begint bij één plantje maar heeft grote gevolgen.”

Mocht je de gele bieslelie in een tuincentrum tegenkomen, dan kun je ‘m misschien dus beter laten staan.

Met behulp van deze tips groeien je planten nooit meer scheef:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty Images.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden