Femke Beeld Ester Gebuis
FemkeBeeld Ester Gebuis

Femke: “Als mijn man de was opvouwt en ik vind dat hij dat slordig doet, móet ik daar iets van zeggen”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Ouderkerk. Deze week schrijft ze over Oogappels.

Femke

RedactieEster Gebuis

Het derde seizoen van Oogappels staat online. Hoewel ik het een geweldige serie vind, kijk ik er met buikpijn naar. Voor wie het programma niet kent: Oogappels gaat over een paar stellen tussen de veertig en vijftig, ze werken allemaal hard en zijn ouders van pubers. Alle acteurs en het script zijn briljant, maar er is één iemand die eruit springt: actrice Malou Gorter in de rol van Merel.

Dat vreselijke mens

Merel is advocaat en altijd druk, kritisch en chagrijnig. In de eerste twee seizoenen had ze een samengesteld gezin met haar tweede man, haar twee dochters en zijn zoon. Merel loopt vaak te katten, dingen zijn niet gauw goed voor haar. Claudia Straatmans, hoofdredacteur van het tijdschrift Nouveau, schreef recent in een blog dat zij en haar vriendinnen zo veel in Merel herkennen. Toen ik het las, dacht ik: och wat erg, je zal toch maar iets van dat vreselijke mens hebben… Tot mijn zoon Nathan een paar dagen later iets tegen me zei wat er nogal inhakte: “Zelfs als ik iets goed doe, vind jij altijd wel iets kleins wat verkeerd is, mama.”

Gelijk

Ik verdedigde me door te zeggen dat hij die uitspraak vast van zijn vader had gejat (mijn man voelt zich ook vaak door mij tekortgedaan). Maar diep vanbinnen besefte ik dat hij gelijk had. Als mijn man de was opvouwt en ik vind dat hij dat slordig doet, móet ik daar iets van zeggen. Als mijn zoon een woord spelt en in plaats van een d een t schrijft, corrigeer ik hem (terwijl het al heel wat is als een kind met dyslexie überhaupt een woord wil opschrijven). Als ik ’s avonds wat later thuiskom en iedereen zit nog fijn te gamen en de krant te lezen en er is nergens eten te bekennen, ontplof ik (moet ik hier nou álles doen). Als de huishoudelijke hulp de badkamer heeft gedaan, zie ik direct welke plekjes ze is vergeten.

Ik bén Merel. Dus als ik nu naar Oogappels kijk en ik hoor haar zeuren over het vieze tapijt in de studentenkamer van haar dochter, denk ik: o jee, ik doe dat ook. Het is de confrontatie met mijn eigen neiging om altijd maar alles te willen controleren en met mijn drang naar perfectie de lol uit het leven te zuigen. Hoe een tv-serie je wakker schudt…

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden