null Beeld

PREMIUMcolumn

Femke: “De meeste mannen zijn oké en te vertrouwen, dacht ik altijd”

Femke Sterken

Femke is geschrokken van de verhalen over mannen in machtsposities. Ze realiseert zich dat ze mannen niet zo snel oké moet vinden of kan vertrouwen.

‘Alle mannen zijn fout.’ Ik heb het mensen (vrouwen, meestal recent gekwetst door een man) vaak horen zeggen. En dan dacht ik: ja, nou ja, diegene die jij trof... dat was inderdaad niet zo’n fijne, maar dat is een uitzondering. De meeste mannen zijn oké en te vertrouwen. Inmiddels ben ik erachter dat de waarheid een stuk gecompliceerder is. Dat ik een goede jeugd had, met ouders die gelukkig getrouwd zijn, plus een vader die solide en betrouwbaar is, heeft waarschijnlijk meegespeeld in mijn blik op mannen. Mijn radar is in elk geval altijd afgesteld geweest op ‘goede’ mannen en ik liep met een grote boog om de verkeerde types heen. De keren dat ik onheus ben bejegend door een man, zijn echt verwaarloosbaar. Natuurlijk is elke keer er eentje te veel. Maar als we kijken naar de beerput die de laatste jaren is opengetrokken, vol met ellende die is veroorzaakt door mannen, dan voelt het alsof ik de dans ontsprongen ben.

Toen de Metoo-beweging startte, hield ik lang vast aan het idee: dat is dáár... in Nederland zijn er vast ook een paar, maar zou het echt zo erg zijn? Nu recent in Nederland echter ook de deksel van de put is gegaan en het er heel sterk op lijkt dat mijn idool Marco Borsato en meerdere mannen bij The voice of Holland misbruik hebben gemaakt van hun positie, besef ik dat er iets structureel misgaat met mannen in machtsposities. Kijk, dat mannen vreemdgaan, dat weten we, en als dat met instemming van de andere partij is, dan heeft zo’n man alleen verantwoording af te leggen aan zijn partner. Maar dat je te ver gaat bij jonge meiden, die tegen je opkijken en afhankelijk van jou zijn... Kom op, zeg. Dat is op alle vlakken verkeerd.

Nee, ik zal nooit zeggen dat álle mannen fout zijn. In mijn directe omgeving heb ik alleen maar goede mannen (voor zover ik weet natuurlijk). Ik vrees dat dit probleem niet alleen maar is voorbehouden aan de mediawereld. Er is een bal aan het rollen gebracht, en die gaat meerdere mannenbolwerken verpletteren. Dit moet stoppen. We hebben protocollen, vertrouwenspersonen en meer vrouwen op machtsposities nodig, om foute mannen een halt toe te roepen. En die mannen die dit hebben geflikt? Die mogen van mij direct worden ontslagen en na een passende straf een leven lang vakkenvullen.

Femke Sterken (41) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (8) in Ouderkerk.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden