null Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

PREMIUM

Femke: “Eindelijk iemand die precies begrijpt in welke situatie wij zitten”

Femke Sterken

Ze is freelance journalist. Femke (40) woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Ouderkerk. Deze week schrijft ze over het wonder dat onlangs gebeurde.

Er is een wonder gebeurd. Of nou ja, het is niet iets onverklaarbaars, maar het vóelt als een wonder. Onze zoon, die tot een paar weken geleden op school onhandelbaar was, daar met stoelen gooide en kinderen zonder aanwijsbare reden sloeg, is weer rustig. We waren gestopt met zijn medicijnen omdat we dachten dat die niet zo veel effect hadden én omdat we hem niet onnodig pillen willen laten slikken.

Heel pittig gedrag

Een week nadat we gestopt waren, begon ons kind heel pittig gedrag te vertonen. De huisarts dacht dat het ging om ontwenningsverschijnselen. We besloten nog een tijdje af te wachten, maar het was niet om aan te zien. ’s Ochtends ging Nathan goedgemutst naar school en spraken we af dat hij zijn uiterste best zou doen om niet te slaan en ’s middags kwam hij met hangende schouders terug. Hij had geslagen, geschopt, geschreeuwd en geweigerd zijn werkjes te doen. Het lukte hem niet tegen dat nare gevoel te vechten.

Over drie weken aan de beurt

Ten einde raad gingen we op zoek naar een kinderpsychiater. Maar die zijn helaas dun gezaaid. Voordat je er eentje te pakken krijgt, moet je eerst allerlei ambtelijke systemen door die bepalen of je er wel recht op hebt. In de eerste mail die wij hierover ontvingen stond: “We moeten eerst even uitzoeken wie dit gaat betalen.” De tweede mail berichtte dat de dokter ons drie weken later zou bellen. Nog even ter verduidelijking: we waren echt radeloos en dit soort mails maakten me woedend. Ik belde mijn vader, die ooit in de psychiatrie werkte. “Pap, je moet me helpen. Jij kent vast nog een kinderpsychiater.”

Goud waard

Een halfuurtje later belde mijn vader me met een naam en een telefoonnummer. Ik mocht deze psychiater om acht uur ’s avonds bellen. Klokslag acht uur hing ik aan de lijn. Terwijl ik over Nathan vertelde, zei de man alleen maar rake dingen. Eindelijk iemand die precies begrijpt in welke situatie wij zitten en goed advies kan geven. De volgende dag ging onze zoon weer aan de medicijnen. De juf en naschoolse begeleiders appten die middag juichend dat hij een goede dag had gehad en ik voelde de spanning van me afvallen. Wat was ik dankbaar voor de helden die er voor ons waren op het moment dat we ze nodig hadden. Mijn vader en de psychiater. Goud waard.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden