Femke – “Happy single”

De happy single die niet zo happy is domineert tegenwoordig heel wat kranten- en tijdschriftenartikelen, radioprogramma’s en zelfs documentaires. Dertigers (meestal vrouwen) trekken hard aan de bel om te laten weten dat ze geen zin hebben nog langer alleen te zijn.

De verklaringen waarom ze nog niet gezellig samen met een partner op de bak zitten, lopen uiteen van ‘vrouwen zijn tegenwoordig zo zelfstandig en zelfvoorzienend dat mannen daar bang van worden’ tot ‘er is nu eenmaal een overschot aan vrouwen in de dertig’ (en dit schijnt dan weer op te gaan voor de grote steden).

Lange tijd heb ik sympathie gehad voor mijn leeftijdsgenoten die jaar na jaar mislukte of geen dates hadden en klaagden dat de ware liefde voor hen niet weggelegd leek te zijn. Schuldig, voelde ik me, omdat ik Hem wel vond en zelfs in het huwelijksbootje stapte. Alsof je de groep in de steek laat. Maar blij en opgelucht was ik ook: klaarblijkelijk was het zo moeilijk om na je dertigste liefde te vinden, dat ik mijn handjes mocht dichtknijpen dat het me gelukt was.

Laatst las ik een artikel in een Amerikaans blad waarin een single vrouw stelde dat ze bedacht had dat ze maar beter genoegen kon nemen met een man op wie ze niet verliefd was, dan wachten op De Ware. Dan had ze tenminste iemand met wie ze een kind kon krijgen en die over dat kind kon vaderen. Dan hoefde ze het in ieder geval niet alleen te doen.

Ineens was ik er helemaal klaar mee. Als ik de single dertigers bekijk die ik tegenkom, moet ik eigenlijk heel eerlijk zeggen dat ze zeuren, klagen en overmatig kritisch zijn. Ze hebben inmiddels een perfect huis gekocht, hebben de perfecte baan en willen ook nog even de perfecte man scoren. Als dat vervolgens niet lukt, beginnen ze een tirade over het feit dat er geen leuke mannen rondlopen of dat het allemaal gekken zijn met bindingsangst. Het vreemde is dat ik nog steeds mannen tegenkom met wie ik het best zou kunnen, een relatie, maar als ik die probeer te koppelen aan welke dertigjarige kennis of vriendin dan ook, krijg ik steevast slechte recensies terug.

Ik zal nu vast heel wat alleenstaande vrouwen tegen de schenen schoppen, maar ik wil het toch eens en voor altijd gezegd hebben: “Single dertigers, kijk eens goed in de spiegel. Waar ligt nu eigenlijk het probleem?” Ik heb wel een idee.

Lees ook Femke haar vorige column over dat ze zich al zwangere publiek bezit voelt, of lees een verhaal van een van de andere columnisten.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden