Femke Beeld Ester Gebuis
FemkeBeeld Ester Gebuis

PREMIUMFemke

Femke: “Ik dacht echt dat 75 kilo mijn top was”

Redactie

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Ouderkerk. Deze week schrijft ze over afvallen.

77,8 kilo. Ik moest drie keer knipperen met mijn ogen, maar het stond er echt. Bijna 78 kilo. 2 kilo minder dan 80 kilo. Wie had ooit gedacht dat het zo ver kon komen? Ik niet, ik dacht echt dat 75 kilo mijn top was. Ik zit al jaren op dat gewicht en eet praktisch alles waar ik zin in heb. Een paar maanden geleden schreef ik nog dat de coronatijd geen tijd is om jezelf lekkere dingen te onthouden. Ik zou gaan accepteren dat ik een buikje had. Maar 77,8 kilo? Nee, dat is niet oké.

Typisch Femke

Ik voelde ’m letterlijk omgaan: De Knop. De cheeseonion-rozekoeken-pizza-en-patat-butterchicken-muffins-lekkerbekjesknop. Van aan naar uit. We zijn nu vier dagen verder en ik heb alles omgegooid om weer onder de 70 kilo te komen. Ik weet het, het klinkt typisch Femke, maar zo ben ik nu eenmaal. Ik doe niet aan geleidelijk. Inmiddels weet ik heel goed waar het ’m in zit en wat werkt. Ik heb het namelijk één keer eerder gedaan: van 75 naar 67 kilo. De truc? Meer bewegen, twee keer in de week intensief sporten en het allerbelangrijkst: minder en gezonder eten. Van koekjes en chips naar sla, avocado en ongezouten noten.

Boksen

Ik wil het echt goed aanpakken, dus ik heb een calorieënapp gedownload waarin ik elke dag invoer wat ik heb gegeten en hoeveel ik heb bewogen. Het leert je echt heel bewust kiezen of het je waard is om 150 calorieën te besteden aan granola met honing of dat je beter voor muesli kunt gaan. Ook ben ik drastisch minder koffie verkeerd gaan drinken en durf ik natuurlijk geen koek en andere snacks meer aan te raken. En ik ben gestart met boksen. Dat vond ik altijd al leuk, maar ik had nooit eerder bedacht dat ik er intensiever mee aan de slag zou kunnen.

Ik heb een sportschool gevonden waar het buiten kan, dus de komende weken ga ik op woensdag na mijn rijles lekker boksen. Nu ik dit opschrijf besef ik hoeveel energie er weer vrij lijkt te komen in mijn hoofd en lijf. Is het de lente? Is het de hoop dat we corona er echt onder krijgen? Ik weet het niet, maar feit is dat ik zin heb om plannen te maken en ze ook meteen uit te voeren. We hebben lang genoeg in de wachtstand gestaan. Het leven mag weer aan.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden