null Beeld

column

Femke: “Is ‘Wil je kinderen?’ een ongepaste vraag? Nee, niet altijd, vind ik”

Ze is freelance journalist. Femke (5) woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Ouderkerk. Deze week schrijft ze of de vraag ‘Wil je kinderen’ ongepast is.

Sommige vrouwen vinden dat je de vraag: ‘Wil je kinderen?’ niet zou mogen stellen. Hun argumenten: mannen krijgen nooit die vraag. En de vrouw aan wie je dit vraagt kan misschien al wel heel lang bezig zijn met kinderen krijgen (pijnlijk!), of misschien heeft ze helemaal niets met kinderen.

Ik heb er lang over nagedacht. Eerst dacht ik vanuit compassie: ja, ze hebben gelijk. Maar toen laatst een BN’er in een magazine ook zei dat het een verboden vraag zou moeten zijn, realiseerde ik me dat ik het er toch niet helemaal mee eens ben. Of je die vraag kunt stellen, ligt aan de context. Gaat het om iemand die je niet kent, dan is het inderdaad vaak ongepast. Maar stel: je hebt op een verjaardag van vrienden een leuk gesprek met een onbekende. Het klikt en jullie hebben het over van alles en nog wat. Je merkt op dat de vrouw, eind dertig, geen kinderen heeft. Ik vind dat je dat dan best mag benoemen. En ja, dat zou ik bij een man van eind dertig ook doen. Al is het nog steeds wel zo dat bij een vrouw de biologische klok nu eenmaal harder tikt dan bij een man. Het is dus niet onlogisch dat een vrouw van eind dertig de vraag of ze kinderen wil sneller krijgt dan een man.

Kan het pijnlijke taferelen opleveren? Ja tuurlijk, want inderdaad, wie weet is deze vrouw al wel heel lang bezig met ivf en lukt het niet om zwanger te raken. Het is dan aan haar om dat verhaal wel of niet te vertellen. Het is haar goed recht om te zeggen: ‘Ik heb het daar nu liever niet over.’ Maar het staat mij ook vrij om ernaar te vragen.

We zijn allemaal mensen en het is goed om interesse te hebben in elkaar, lijkt me. Als we altijd moeten oppassen voor onderliggende trauma’s kunnen we nooit meer iets vragen. ‘Zie jij je ouders veel?’ ‘Uhm, mijn ouders zijn vorig jaar aan corona overleden’ ‘Wat doe jij voor werk?’ ‘Ik ben net ontslagen.’ ‘Jouw vriend is toch die kok?’ ‘Eh nee, dat is uit, hij ging vreemd met zijn baas.’ Pijnlijke voorbeelden van hoe gesprekken kunnen lopen. Soms stuit je op iets wat niet makkelijk is. Is dat erg? Nee, dat is het leven.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden