null Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

Femke: “Noem me naïef, maar ik geloof in dit vaccin”

Redactie

Ze is freelance journalist. Femke (5) woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Ouderkerk. Deze week schrijft ze over over haar vragen naar de verdeeldheid omtrent het corona vaccin.

Ons land in tweeën

Lijkt het er eindelijk op dat we corona een beetje in de smiezen hebben, deelt wel-of-niet-vaccineren ons land in tweeën. Ik zit in een vaccinatiebubbel, zo kan ik het wel stellen. De mensen met wie ik werk en mijn vrienden en familie hebben zich laten vaccineren. Heel eerlijk gezegd kon ik me niet voorstellen dat ik mensen zou kennen die niet hetzelfde doen, maar via sociale media ben ik erachter dat ik toch een paar bekenden heb die zich duidelijk tegen het vaccin, de coronapas en aanverwante regels keren. Ze hebben het erover dat ze in vrijheid willen leven, dat ze niet gedwongen willen worden en dat ze dan maar een wereld naast de onze zullen creëren. Waarom zijn ze zo tegen? Wat is hier gebeurd?

Is dat het?

Ik praat er veel over met Oscar, want het frustreert me als ik mensen niet begrijp. We hebben het over de wereld van het individu waarin de groep ondergeschikt wordt. Is dat het? We hebben het over onze regering, de toeslagenaffaire en het afnemende vertrouwen in de politiek. Is dat het? We hebben het over het recht om over je eigen lichaam te beschikken. Is dat het? We hebben het over het aanhoudende idee dat corona gewoon een heftige griep is. Is dat het? We hebben het over bepaalde onzinnige regels die ons tijdens lockdowns werden opgelegd. Is dat het?

Dankbaar

Ergens in een klein hoekje in mijn brein begin ik een heel klein beetje te snappen waar de anti-vaccin-mensen vandaan komen. Maar echt bevatten doe ik het niet. Noem me naïef, maar ik geloof in dit vaccin. Ik geloof erin dat onze overheid ons niet voor niks wil laten vaccineren. We hebben gezien hoe de mensen bij bosjes vielen in Italië en in andere delen van de wereld. Dat is geen complot, dat is de rauwe werkelijkheid. Ik ben alleen maar ontzettend dankbaar voor de snelheid waarmee wetenschappers een vaccin hebben ontwikkeld dat ons voor een groot deel kan beschermen. En ja, dat vaccin kwam er sneller dan welk vaccin ook en ik weet niet precies welke risico’s dat met zich meebrengt. Maar als ik de wetenschappelijke artikelen erop nasla en bedenk welk risico ik kan zijn voor kwetsbare groepen (en wie weet voor mezelf) als ik me niet laat vaccineren, dan ben ik nog steeds blij dat ik die twee prikkies heb laten zetten.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden