null Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

PREMIUMColumn

Femke: “Ongezien boden ze een ton boven de vraagprijs. Ze kregen het huis niet”

Femke Sterken

Ze is freelance journalist. Femke (40) woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Ouderkerk. Deze week schrijft ze over de huizenprijzen van tegenwoordig.

Mijn buren hebben een dochter van zevenentwintig. Ze is verpleegkundige en woont nog thuis. Niet omdat ze dat wil, maar omdat ze nergens heen kan. Ze verdient te veel voor sociale huur, een huurwoning in de vrije sector kan ze niet betalen en een huis kopen lukt niet op een verpleegkundigensalaris. Haar spaarrekening is best flink, maar de huizenprijzen stijgen sneller dan zij kan sparen. Ze zoekt trouwens buiten de Randstad, want binnen de Randstad is überhaupt geen optie.

Een van de honderd

Dan is er ook nog mijn collega-vriendin van dertig. Zij en haar vriend verdienen goed, ze hebben gespaard en ook nog een schenking van ouders achter de hand. Ze proberen al een jaar een huis in Amsterdam te kopen. Als ze er een op het oog hebben, zijn ze een van de honderd stellen die graag een bezichtiging willen. Geregeld belanden ze op de wachtlijst. Als ze wel mogen kijken en een bod uitbrengen, worden ze steevast overboden. Laatst ging het zelfs zo ver dat ze ongezien een bod deden op een huis. Ze gingen een ton boven de vraagprijs zitten en kregen het huis niet.

Boven de vraagprijs

Wonen is een basisbehoefte, maar het lijkt tegenwoordig wel een luxe. Jonge mensen hebben steeds minder kans om een fatsoenlijk huis te kopen. Een paar jaar geleden kon je dan nog zeggen ‘nou ja, je kunt altijd nog naar Drenthe’, maar ik las laatst dat zelfs in Drenthe de huizen boven de vraagprijs weggaan. En ondertussen kopen de rijksten pandje na pandje en verhuren die tegen veel te hoge prijzen. De huurders houden zo geen cent over om fatsoenlijk van te leven en krijgen geen kans om iets op te bouwen.

Ik ben elke dag dankbaar voor het Ouderkerkse stulpje waarin ik woon en voor het feit dat het dertien jaar geleden nog iets makkelijker was om in te stromen op de huizenmarkt. Laten we niet wegkijken van hoe lastig jonge mensen het hebben op dit vlak. Denk even na als je hardop staat uit te rekenen hoeveel overwaarde er in je huis zit. Ik ga niet snel de straat ergens voor op, maar dit zou het waard zijn.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden