null Beeld

PREMIUMcolumn

Femke: “Zonder het te weten bleek ik al twee jaar een ‘happy place’ te hebben”

Femke Sterken

Freelance journalist Femke (41) woont met Oscar en zoon Nathan (8) in Ouderkerk. Deze week schrijft ze over haar happy place.

Ik weet niet of echte therapeuten of yoga-scholen dit ook doen, maar in films wordt het veelvuldig gezegd tijdens helende sessies: “Go to your happy place.” Ik dacht dan altijd: wat is mijn happy place? Héb ik wel een happy place? O néé, ik heb er geen!

De enige happy place die ik kan bedenken, is mijn bed. Dat mag vast niet, want dat is te depressief voor yogajuffen en therapeuten. Dus dan ging ik maar onbewoonde eilanden zitten verzinnen, met ruisende golven en kokosnoten.

Voor ik het wist, werd het een soort Expeditie Robinson in mijn hoofd, compleet met ruzie om de laatste rijstkorrels, nachtelijke slagregens, eliminatierondes en zandvlooien. Eerder een hel dan een happy place.

Kortom, ik heb jarenlang rondgelopen met sluimerende paniek vanwege het gebrek aan een happy place. Totdat ik afgelopen weekend besefte dat ik er wel degelijk eentje heb. Al twee jaar. Zonder dat ik het besefte. Soms moeten dat soort dingen even landen, hè? Dat weten de yogajuffen en therapeuten ook, je moet er klaar voor zijn om toe te geven aan je happy place.

Ik haal nu even diep adem om het jullie te vertellen. Mijn happy place is… de karaokebar. Meer specifiek: de Japanse karaokebar waar je aparte karaokekamers hebt. Twee jaar geleden was ik er voor het eerst met collega’s en vorige week ging ik met mijn neven en nichten. Beide keren waren onvergetelijk.

Ik weet niet precies wat het is met zo’n karaokebar, maar binnen een mum van tijd is iedereen over z’n gêne heen en wordt er gebroederlijk en gezusterlijk kei- en keihard gezongen. Natuurlijk helpt het ook dat er shotjes en biertjes worden aangevoerd. Aan de andere kant: je kunt ook een kookworkshop doen met een glas wijn, maar dan krijg je deze sfeer niet. Die magische karaokesfeer lijkt instant te ontstaan door twee microfoons, een piekfijn geluidssysteem en Ik heb hier een brief voor mijn moeder van de ouwe André Hazes.

Karaoke is eenvoudig maar doeltreffend. Het geeft onnoemelijk veel plezier, wekt emotie op, verbindt, enthousiasmeert en het laat mensen euforisch weer naar buiten lopen. De armen om elkaar heengeslagen en de intense liefde voor elkaar voelend die festivalbezoekers door xtc-pillen proberen op te wekken. Ik zeg jullie: karaoke is hemels, karaoke is alles. De uitvinder van karaoke verdient de Nobelprijs.

Meer columns lezen kan op libelle.nl/columnisten of via de Libelle-app.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden